ABD uzay ajansı NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndaki astronotların bir uzay çöpü tarafından vurulmamalarını sağlamak için Salı günü bir “kaçınma manevrası” gerçekleştirdiklerini söyledi ve Dünya’nın yörüngesindeki nesnelerin daha iyi yönetilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Rus ve ABD uçuş kontrolörleri, istasyonun yörüngesini ayarlamak ve çarpışmadan kaçınmak için 2.5 dakikalık bu operasyon sırasında birlikte çalıştılar.

NASA uzay çöpünün istasyona yaklaşık 1,4 km mesafeden geçtiğini belirtti.

Uluslararası Uzay İstasyonun’nda çekilen bu fotoğrafta astronotların Dünya’ya dönmek için kullandıkları Soyuz kapsülleri görülmektedir. Telif: NASA

NASA, iki Rus ve bir Amerikalı üç mürettebat üyesinin, gerektiğinde tahliye edebilmek için, manevra başladığında Soyuz uzay aracının yakınına taşınmak üzere yer değiştirdiklerini belirterek, önlemin “bolca ihtiyattan” alındığını da sözlerine ekledi.

NASA’nın bilgilendirmesine göre, astronotlar manevradan sonra normal aktivitelerine döndüler. NASA şefi Jim Bridenstine Twitter’dan “Manevra Dönüşü tamamlandı. Astronotlar güvenli bölgeden çıkıyorlar” dedi.

Astronom Jonathan McDowell Twitter’daki paylaşımında tehlike yaratan parçanın aslında 2018 yılından kalma bir Japon roketi parçası olduğunu söyledi.

ISS genellikle Dünya’dan 420 km yukarıda, saatte 27,000 km hızla yörüngede dolanmakta. Bu denli bir hızda, ufak bir nesne bile güneş panellerine ya da istasyonun diğer yerlerine ciddi hasarlar verebilir.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 26 Ağustos 2020 günü çekilen görüntüde dev bir hortum görülmektedir. Telif: NASA

Bu türden bir manevra düzenli olarak gereklidir. NASA, 1999 ile 2018 yılları arasında 25 manevra gerçekleştirdiklerini belirtti.

Twitter’dan yazan Bridenstine “Bu manevra ile birlikte ISS sadece bu sene 3 manevra gerçekleştirmiş oldu.” dedi. “Uzay çöplüğü giderek kötüleşiyor! Başkan Trump tarafından Uzay Ticaret Ofisi için talep edilen 15 milyon doları ABD Ticaret Bakanlığı’na sağlama zamanı.” diye belirtti.

Uzay Ticaret Ofisi, destekçilerin şu anda ordu tarafından işgal edilen uzay çöpünün gözetimini üstlenmek isteyen sivil bir organizasyon.

Sanatçı tasviriyle Uluslararası Uzay İstasyonu ve Dünya yörüngesindeki uzay çöplüğü.

Son 60 yılda uzaya fırlatılan uydu parçaları, roketler ve diğer nesnelerle birlikte Dünya’nın yörüngesi daha da dolduğunda, benzer operasyonlar sıklaşabilir.

Kazara ya da kasıtlı çarpışmalar, buna 2019’daki Hindistan’ın ve 2007’de Çin’in anti-uydu roket fırlatmaları da dahil, parçalanan cisimleri daha uzak yörüngelere fırlatabilir ve yeni riskler oluşturabilir.