İnsanoğlunun Dünya dışında imal ettiği en büyük ve en ileri teknolojiye sahip Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), insanlı olarak Kasım 2015 itibariyle uzaydaki on beşinci yılını geride bıraktı. İstasyon için bir animasyon video hazırlayan NASA Johnson Uzay Merkezi ekibi, bu devasa yapının yıllar içerisinde parça parça nasıl bir araya getirildiğini gözler önüne seriyor.

1257px-ISS_configuration_2011-05_en.svg
NASA and various Wikimedia editors including Colds7ream, Fritzbox and Johndrinkwater. – Public domain work modified by uploader. Original: http://www.nasa.gov/images/content/166624main_iss_config_012007.jpg (http://www.nasa.gov/mission_pages/station/multimedia/scalemodel/index.html) tarafından üretilen “ISS configuration 2011-05 en”. Wikimedia Commons kaynağında Kamu Malı ile lisanslanmıştır.

 

Uzayda bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İnsanlar orada kalmaya ise Kasım 2000 tarihinde başladılar ve hiç kesintisiz günümüze kadar da devam ettiler. UUİ, deneyler için uzay ortamı ve düşük yerçekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezidir. Mürettebatın biyoloji, fizyoloji, fizik, kimya, astronomi, meteoroloji ve daha birçok dalda deneyler yapmasına olanak verir. İstasyon ayrıca Ay ve Mars görevlerinde kullanılması planlanan ekipman ve sistemlerin, kullanım öncesi uzayda test edilmeleri için çok uygun bir ortam sağlar. (Wikipedia:UUİ)

Kaynak: NASA Johnson