RCW 86: Tarihi Süpernova Kalıntısı

RCW 86: Historical Supernova Remnant

121

Günün Astronomi Görseli 3 Mart 2023

Görsel: CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURA, T.A. Rector (Univ.of Alaska/NSF’s NOIRLab), J. Miller (Gemini Obs./NSF’s NOIRLab), M. Zamani & D. de Martin (NSF’s NOIRLab)

Milattan sonra 185 yılında, Çinli astronomlar Nanmen asterizminde yeni bir yıldızın ortaya çıkışını kaydettiler. Gökyüzünün bu bölümü, modern yıldız haritalarında Alfa ve Beta Centauri’yle tanımlanıyor. Bu yeni yıldız, çıplak gözle aylarca görünür kaldı ve şimdi, kaydedilen en eski süpernova olduğu düşünülüyor. Bu derin teleskopik görüntü, yıldız patlamasının kalıntısı olduğu anlaşılan RCW 86 emisyon nebulasının yıldızlarla dolu arka plana karşı görünen ince hatlarını ortaya koyuyor. Şili’deki Cerro Tololo Amerikalılar Arası Gözlemevi’nde faaliyet gösteren geniş alan Karanlık Enerji Kamerası tarafından çekilen görüntü, hâlâ genişlemekte olan şok dalgası tarafından iyonize edilen düzensiz bir gaz kabuğunun tam boyutunu gözler önüne seriyor. Uzay tabanlı görüntüler RCW 86’da demir elementinin bolluğuna ve kalıntı içinde bir nötron yıldızı veya pulsarın bulunmadığına işaret etmekte, bu da orijinal süpernovanın Tip Ia olduğunu düşündürmekte. Dev bir yıldızın çekirdek çökmesi süpernovasının aksine, bir Tip Ia süpernova, bir çift sistemindeki yoldaş yıldızdan madde biriktiren bir beyaz cücenin termonükleer patlamasıdır. Samanyolu’nun düzlemine yakın ve gökyüzünde bir dolunaydan daha büyük olan bu süpernova kalıntısı, gözle görülemeyecek kadar sönük. RCW 86, aşağı yukarı 8000 ışık yılı uzakta ve yaklaşık 100 ışık yılı genişlikte.

Görsel: CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURA, T.A. Rector (Univ.of Alaska/NSF’s NOIRLab), J. Miller (Gemini Obs./NSF’s NOIRLab), M. Zamani & D. de Martin (NSF’s NOIRLab)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.