Hemen panik yapmayın ama biz nasıl ki Yer’den gezegenleri algılayabiliyorsak, kabaca bizim teknoloji seviyemizde olan diğer gezegenler de bizi algılayabilirler.

Ürkütücü…

Fakat istiladan endişe duymaya başlamadan önce hatırlamakta fayda var: gezegen bulmak için kullandığımız modern teknoloji temelde gelişmiş ışık detektörleri veya yıldız hareketlerini gören tayf araçlarıdır.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society‘de(Ön baskısı buradan alınabilir) yayınlanmak üzere kabul edilen yeni bir çalışma, yakın komşumuz olan ötegezegenlere bakıyor ve binlercesinin, bizim onları algıladığımız şekilde onların da bizi algılayabileceğini ortaya koyuyor. Olasılık formülü kullanıldığında en yakın gezegenlerden her 40 tanesinden 1’inde Kepler’in kullandığı teknolojinin var olabileceği sonucu ortaya çıkıyor.

Makalede, bilinen en az 68 ötegezegen sistemi sakinlerinin Güneş Sistemimiz gezegenlerinden en az bir veya birkaç tanesini algılayabilecekleri belirtiliyor. O listeden sadece birkaç tanesinin, birden fazla gezegeni algılayabileceği ve sadece içlerinden birinin kendi verileri ile Yer’i bulabilecekleri sonucuna ulaşılıyor. HATS-11b, 3000 ışık yılı mesafede olan ve Güneş’in önünden Yer ve Jüpiter transitlerinin algılanabileceği bir sıcak Jüpiter. Şimdilik sistemde başka (yaşanabilir bölgede Yer benzeri) bir gezegen var mı bilmiyoruz ve bu yüzden bizi gözetleyenlerin olması uzak bir ihtimal.

İlaveten beş tane daha sistem var ki bunlar Güneş Sistemimizin içlerine baktıklarında sadece Yer’i algılayabiliyorlar. Bunlardan ikisi gaz devleri, diğer bir tanesi ön gezegen ve bir diğeri de beyaz cüce gezegeni. WASP-47 listedeki tek çoklu gezegen sistemi ve bir günden kısa bir  yörüngeye sahip, sıcak Jüpiter benzeri, çok sıcak süper Yer türü biz gezegen. Ayrıca 650 ışık yılı mesafede. Hiçbirinin yaşanabilir olduğu düşünülmemekte, yine de keşfedilmemiş gezegenler olabilir. Aslında kapsamlı liste içerisindeki hiçbir gezegen yaşanabilir bölgede değil.

Makale bize, “bizi kim izleyebilir?” fikrinin ötesinde ilginç bir içgörü sağlıyor. Makaledeki hesaplamalara göre uzaylılar sekiz gezegenli sistemimizde üç ya da daha az gezegeni keşfedebiliyorlar, yine de makalede çok uzun dönemler hesaba katılmıyor, henüz teori olan dokuzuncu gezegen ve Plüton gezegen olarak sayılmıyor.

Yani şu anda izlendiğimizi düşünerek çok da kaygılanmaya gerek yok. Belki de Yer’in varlığından bile haberleri yoktur.

John Wenz‘in Astronomy Magazine üzerinde yayınlanan yazısından çevrilmiştir.