Yakın zamanda fırlatılan bir Çin roketine ait dev parça, 27 Temmuz’da Dünya’ya düştü.

Gözlemciler tarafından kaydedilen aşağıdaki videoda da görebileceğiniz gibi, göz kamaştırıcı ateş topu, yaklaşık olarak saat 21.40’da Utah, Nevada, Colorado, Idaho ve Kaliforniya boyunca gökyüzünü aydınlattı ve birçok parlak parça halinde parçalandı.

Bu gökyüzü şovu, her yıl gerçekleşen Delta Aquarid Meteor Yağmuru’nun yoğun olduğu aralıkda gerçekleşti ancak böylesine bir ateş topu kuyruklu yıldız tozundan meydana gelmiş olamaz. Aksine uzmanlar, o gece, ilki 25 Haziran’da fırlatılmış olan Çin’in Uzun Yürüyüş 7 isimli roketinin ikinci kısmının bu harika görsele sebep olduğunu söylüyor.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Astronom Jonathan McDowell, 6 tonluk roket parçasının, yaklaşık olarak saatte 29.000 km hızla Yer atmosferine çarptığını ve sürekli bir iz yarattığını açıkladı.

Batı ABD Üzerinde Ateş Topu
Batı ABD Üzerinde Görülen Ateş Topu

McDowell, olayın üzerine twitter hesabı üzerinden, 2016’da şimdiye kadar, 1 ton ve üzerinde 25 cisim uzaydan Yer atmosferine tekrar giriş yaptığını, fakat 5 ton üzeri sınıfında bulunan bu gibi cisimlerin  oldukça nadir olduğunu açıkladı.

Ayrıca McDowell, Uzun Yürüyüş 7’ye ait parçadan çok daha büyük, Rus Zenit Roketi’ne ait bir parçanın bu yıl Yer atmosferine yeniden giriş yaptığını, yeni yıl günü, Vietnam üzerine düştüğünü de duyurdu.

Çin Uzun Yürüyüş 7’yi, 2020’lerin başında çalışması hedeflenen uzay istasyonunun inşasına yardımcı olması amacıyla geliştirdi. Çin’li yetkililer, Roket’in ilk uçuşunu gerçekleştirdiği 25 Haziran’da, Uzun Yürüyüş 7 prototip bir mürettebat kapsülüyle havalandığını söyledi.

Uzun Yürüyüş 7, başlangıçta Yer’e 203 km ila 378 km uzaklıkta bir yörüngede yer alacak şekilde fırlatıldı. Ancak olay günü, 131 km ila 144 km de Yer atmosferi ile sürtünme azaldı ve sonunda muhteşem düşüş gerçekleşti.

Aynı olayı, Ian Norman adlı astrofotoğrafçı da görüntüledi. Yakaladığı o görüntüyü aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Kaynak: Space.com – Amazing Fireball Over Western US Caused by Chinese Space Junk