Yeni Ufuklar’dan gelen görseller Plüton’un atmosferinde bulutlar olabileceğini göstermekte.

Yeni Ufuklar, Plüton’un karanlık tarafından ilk görselleri gönderdiğinde ve bu görsellerin oldukça karmaşık, katmanlı bir atmosfer yapısına işaret etmesiyle galiba hepimiz fazlaca heyecanlanmıştık. Plüton’un havası, renksiz azotun yanında küçük bir yüzde de metandan oluşmakta. Sis katmanları muhtemelen bu iki gazın Güneş ışığıyla etkileşmesiyle oluşuyor. Bunlar yeterince çoğalarak Plüton’un buzlu dış yüzeyini kaplayıp renklendirecek kadar artıyor.

PIA20362 | Uzaydan Haberler
Plüton’un karanlık tarafından çekilmiş yeni görüntüdeki sisli görüntü çoklu katmanlı atmosferi göstermekte. Görsel: NASA/JHUAPL/SwRI

Şimdi Plüton’un atmosferi daha fazlasını yapabiliyor gibi görünmekte, bulutları. New Scientist dergisi ile eposta ile görüşen Lowell Gözlemevi astronomlarından Will Grundy, bu düzensiz çizgi ve küçük yoğunlaşmaların bulut olabileceği ihtimalinden bahsediyor. Grundy ayrıca aşağıdaki Plüton’un yüzeyine ait görselde de işaretli yerlerin bulut olabileceği hakkında kendinden oldukça emin. Eğer onaylanırsa, bunlar bir cüce gezegen üzerinde görülen ilk bulutlar olmakla birlikte, böylesi küçük yarıçaplı küresel nesnelerin karmaşık atmosferler oluşturabileceğinin de işareti olacak.

Pluto-clouds-B-1 | Uzaydan Haberler
Ok işaretleri bulut olabilecek yapıları göstermekte. Görsel: NASA/JHUAPL/SwRI
PIA19947 | Uzaydan Haberler
Yeni Ufuklar’ın yakın geçişinden 15 dk sonrasında bu görseli çekmiş. Görsel: NASA/JHUAPL/SwRI

Soğan katmanları benzer yapıların bulut olduğunu düşünürsek Plüton’a kar yağması çok şaşırtıcı olmayacaktır. Yeni Ufuklar ekibi bu hafta gayri resmi adıyla Cthulhu Regio olarak adlandırılan karanlık bölgede uzanan sıra dağlarda kar tepecikleri keşiflerini duyurmuşlardı. Kuhtulu olarak okunan isim Amerikan korku yazarı H.P. Lovercraft’ın kitabından gelmekte, 3000 km uzunluğunda ve 750 km genişliğinde olan Cthulhu, Alaska’dan biraz daha büyük fakat ondan çok daha soğuk.

Yeni Ufuklar hâlâ hafızasında fazlaca görsel barındırıyor ve muhtemelen daha bulut görselleri görmeye devam edeceğiz.

Kaynak: Clouds Seen On Pluto For First Time – Universe Today

yazar avatarı
Mehmed Naim Bağıran
Astronomi ve uzay ile ilgili haberler her zaman insanların ilgisini çekmekte ama özellikle büyük kitlelere ulaşan medya organlarında bilim editörü eksikliğinden ülkemizde insanlar çoğu zaman yalan yanlış bilgi bombardımanına tutulmaktalar. Bizler de bu konuda alanında uzman yazarlarımızla, belki az ama kaliteli ve doğru haberleri sizlere sosyal platformun mümkün olan her alanında ulaştırmayı kendimize görev edindik.