Çin’in yeni radyo teleskobu Dünya’nın en büyüğü olacak ve uzaylı yaşam aramalarına yardım edecek.

Çin’in Dünya’nın en büyük radyo teleskobunu inşa ettiğinin haberini geçtiğimiz Temmuz ayında sizlerle paylaşmıştık. Bu proje kapsamında civarda yaşayan neredeyse 10.000 insanın yeri, teleskobun etkin çalışabilmesi için değiştirilecek. Beş yüz metre açıklıklı küresel teleskop (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope – FAST) Eylül 2016’da tamamlanacak. Portoriko’daki yoğun bir şekilde çalışan 305 metrelik Arecibo Radyo Gözlemevi’ni, 500 metrelik yarı çapı ile geçecek.

Flag_of_the_People's_Republic_of_China.svg

Çin yakın zamanda, Üç Boğaz Barajı‘nda olduğu gibi çalışmlara yer açabilmek için büyük miktarda insanın yerini değiştirdi. Fakat bu olayda insanlar, FAST beş kilometrelik radyo dalgadan arındırılmış bölgeye sahip olabilmesi için yerlerinden edilmekteler.

Çin haber ajansı Xinhua’na göre, insanların yerleri, tesisin “ses elektromanyetik dalga ortamı”na sahip olabilmesi sebebiyle değiştirilmekteler. Gündelik hayatta kullanılan mikrodalga fırın, cep telefonu, garaj kapısı sistemi gibi cihazların hepsi radyo dalgası kullanmaktalar ve FAST’ın algılayabileceği gürültüyü üretmekteler.

Gündelik hayatta kullanılan mikrodalga fırın, cep telefonu, garaj kapısı sistemi gibi cihazların hepsi radyo dalgası kullanmaktalar.

Çin Astronomi Birliği Genel Müdürü Wu Xiangping, “Teleskobun yüksek seviyedeki hassasiyeti, galaksi dışı zeki yaşam aramamıza yardım edecek.” şeklinde açıklama yaptı. Fakat, SETI‘nin yaptığı gibi uzak medeniyetlerden gelebilecek radyo dalgalarını aramanın yanında bu devasa çanak, galaksiler, atarcalar, kuazarlar ve süpernovalar gibi astronomik nesnelerden kaynaklanan radyo dalgalarını da çalışacak. Bu nesnelerden gelen radyo dalgaları bize onların kütlelerini ve uzaklıklarını verecek. Ancak radyo dalgaları çok zayıf olduğu için teleskobun etkili olabilmesi için çanağının çok büyük olması gerekmekte.

Radyo teleskoplar ayrıca, radyo sinyallerinin, Güneş Sistemimiz içerisindeki astroid gibi cisimler üzerine gönderilip yansıtılması için de kullanmaktalar. Bu sinyaller geri döndüklerinde Dünya üzerindeki teleskoplar tarafından algılanıp yansıtan cismin görüntüsünün oluşturulmasında kullanılmaktadır.

Bir çoğunun taşınması işlemi 2500$ ile telafi edilmekte.

FAST gibi devasa teleskoplar sadece belli yerlerde inşa edilebilmekteler. İnşaat için doğal çanak görünümlü araziye ihtiyaç duyulmakta. ( Aecibo Portoriko’da karstik bir çökme üzerinde kuruludur.) FAST, yakınında herhangi bir büyük şehir ya da kasabanın olmadığı oldukça sapa bir yerde olmasına rağmen yerleri değiştirilmesi gereken yaklaşık 10.000 kişi bulunmakta. Bir çoğunun taşınması işlemi 2500$ ile telafi edilmekte, bazılarının biraz fazlası ile.

FAST, Çin’in uzay çalışmalar ve keşifleri alanında baskın bir oyuncu olmasında sıkı çalışmasının bir parçası. Ay’a Chang e 3 görevi kapsamında gönderilen isimsiz kondu ve gezgin Çin’in uzaydaki gelişen kabileyetini göstermekte. Çin bunun yanında kendi uzay istasyonunu, Lagrange 1 noktasında kendi uzay hava istasyonunu ve 2020’de hem yörüngesine oturacak hem de yüzeye inecek araç ile kendi Mars Görevini planlamakta.

FAST’ın inşası 2011 yılında başladı ve 1.2 milyar Yuan’a (260 milyon $) mal olacak.

Kaynak: China to Relocate Thousands for World’s Largest Radio Telescope – Universe Today