Şimdiye kadarki en büyük uzay teleskobu, tamamlanmaya bir adım daha yakın.

3 Şubat Çarşamba günü teknisyenler NASA’nın astronomideki en büyük soruları araştırmak üzere 2018 yılında fırlatılması planlanan 8.8 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu’na (JWST), 18’nci ve son aynayı da yüklediler.

Washington DC’deki NASA Bilimsel Görev İdaresi yardımcı yöneticisi John Grunsfeld yapılan bildiride, “Bilim insanları ve mühendisler, daha önce göremediğimiz, gezegen atmosferlerinin, yıldız oluşum bölgelerinin ve evrenin başlangıcının gizli diyarlarına odaklanacak olan bu inanılmaz, neredeyse mükemmel aynaları yüklemek için çalıştılar.” dedi.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuşları Merkezi’nde 18 aynanın da yüklenmiş durumda olduğu teleskobun nadir görsellerinden biri. Credit: NASA/Chris Gunn

Grunsfeld sözlerine, “Aynaların yüklenmesi tamamlanmasıyla evrenin sırlarını ortaya çıkarmak için cesur gözlemler yapmaya bir adım daha yakınız.” şeklinde devam etti.

JWST, NASA’nın simgeleşmiş Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçmek üzere yapıldı. 2.4 metrelik Hubble ile kıyaslandığında 18 parçadan oluşan ve toplamda 6.5 metrelik bir aynaya sahip olan JWST çok daha fazla ışık toplama alanına sahip.

NASA yetkililerinin söylediğine göre, JWST’nin her altıgen şekilli aynası kahve masası büyüklüğünde ve 40 kilogram ağırlığında. Greenbelt’te, NASA’nın Goddard Uzay Uçuşları Merkezinde, Çarşamba günü 18 parçanın sonuncusunu yerleştirmek için çalışanlar robotik kol kullandılar.

JWST proje yürütücüsü Bill Ochs aynı bildiride, “Aynaların yüklenmesi tamamlandığına göre artık diğer optik parçaları yükleme işine geçebiliriz ve roket fırlatılışında teleskobun dayanması için gerekli testleri yürütebiliriz.” dedi ve “bu 2016’ya başlamak için çok güzel bir yol.” şeklinde devam etti.

Hubble’ın en ünlü görselleri görünür bölgede alınmış olsalar da JWST evreni uzun kırmızı öte bölgede görüntülemek üzere ayarlandı. Görev takım üyelerinin dediğine göre, kırmızı öte ışık toz bulutlarını geçerek, teleskoba, galaksilerin oluşumu, yıldızlar ve gezegenler gibi geniş bir alanda gözlem imkanı sağlıyor.

Astronomlar ayrıca JWST’yi bir takım başka amaçlarla da kullanacaklar, görece yakın yaşam barındırması muhtemel gezegenlerin incelenmesi gibi.

 

Kaynak: Mirror Installation Complete for NASA’s Next Space Telescope