Pandora’nın Galaksi Kümesi

Pandora's Cluster of Galaxies

30

Günün Astronomi Görseli 8 Haziran 2024

Bu derin alan mozaik görüntüsü, James Webb Uzay Teleskobu‘nun NIRCam‘inden galaksi kümesi Abell 2744’ün çarpıcı bir görünümünü sunuyor. Pandora’nın Kümesi olarak da adlandırılan Abell 2744, Heykeltıraş takımyıldızına doğru yaklaşık 3,5 milyar ışık yılı uzaklıkta üç farklı büyük galaksi kümesinin devasa bir birleşimi gibi görünüyor. Karanlık madde tarafından domine edilen mega küme, uzay-zaman dokusunu büküp çarpıtarak daha da uzaktaki nesneleri çekim gücüyle mercek etkisi altına alıyor. Pandora kümesi galaksilerinden daha kırmızı olan merceklenmiş kaynaklar, Evren’in erken dönemlerine ait, yay şeklinde gerilmiş ve çarpıtılmış çok uzak galaksilerdir. Elbette belirgin kırınım çizgileri ön plandaki Samanyolu yıldızlarını gösteriyor. Pandora Kümesi’nin tahmini uzaklığında bu kozmik kutu yaklaşık 6 milyon ışık yılına yayılıyor. Ama panik yapmayın. Bu heyecan verici bölgeyi 2 dakikalık bir video turuyla keşfedebilirsiniz.

Görsel: NASAESACSA, Ivo Labbe (Swinburne), Rachel Bezanson (Pittsburgh Üniversitesi), Görüntü İşleme: Alyssa Pagan (STScI)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCPNASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidirNASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.