Ötegezegen WASP-43b’deki Sıcaklıklar

Temperatures on Exoplanet WASP-43b

62

Günün Astronomi Görseli 3 Mayıs 2024

İllüstrasyon & Telif: NASA, ESA, CSA, Ralf Crawford (STScI); Bilimsel veri: Taylor Bell (BAERI), Joanna Barstow (The Open University), Michael Roman (University of Leicester)

Dünya’dan sadece 280 ışık yılı uzaklıkta bulunan Jüpiter büyüklüğündeki WASP-43b ötegezegeni, kendi yıldızının yörüngesinde her 0,8 Dünya gününde bir dönüyor. Bu da onu küçük, serin bir güneşten yaklaşık 2 milyon kilometre (Merkür’ün yörünge mesafesinin 25’te 1’inden daha az) uzaklığa yerleştiriyor. Yine de, her zaman ana yıldızına bakan gündüz tarafında, James Webb Uzay Teleskobu‘ndaki MIRI aracı tarafından kızılötesi dalga boylarında ölçülen sıcaklıklar 2500 F dereceye yaklaşıyor. Sıcak ötegezegenin yörüngesinin bu tasvirinde, Webb ölçümleri gece tarafındaki sıcaklıkların 1000 F derecenin üzerinde kaldığını da gösteriyor. Bu da güçlü ekvator rüzgarlarının gündüz tarafındaki atmosferik gazları tamamen soğumadan gece tarafına doğru sirküle ettiğini gösteriyor. WASP-43b dış gezegeni artık resmi olarak Astrolábos olarak biliniyor ve K tipi yıldızı da Gnomon olarak adlandırıldı. Webb’in kızılötesi spektrumları gezegenin gündüz tarafında olduğu kadar gece tarafında da su buharı bulunduğunu gösteriyor ve Astrolábos üzerindeki bulut örtüsü hakkında bilgi veriyor.

İllüstrasyon & Telif: NASAESACSA, Ralf Crawford (STScI); Bilimsel veri: Taylor Bell (BAERI), Joanna Barstow (The Open University), Michael Roman (University of Leicester)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.