Vela Süpernova Kalıntısının Filamentleri

Filaments of the Vela Supernova Remnant

19

Günün Astronomi Görseli 16 Nisan 2024

Görsel: CTIO, NOIRLab, DOE, NSF, AURA; Görüntü İşleme: T. A. Rector (U. Alaska Anchorage), M. Zamani & D. de Martin (’s NOIRLab)

Patlama sona erdi ama sonuçları devam ediyor. Yaklaşık on bir bin yıl önce, Vela takımyıldızındaki bir yıldızın patladığı ve kayıtlı tarihin başlangıcına yakın yaşayan insanlar tarafından görülebilecek garip bir ışık noktası oluşturduğu görüldü. Yıldızın dış katmanları yıldızlararası ortama patlayarak bugün hala görülebilen bir şok dalgası oluşturdu. Öne çıkan görüntü, bu ipliksi ve devasa şokun bir kısmını görünür ışıkta yakalıyor. Gaz, patlayan yıldızdan uzaklaştıkça bozunur ve yıldızlararası ortamla tepkimeye girerek birçok farklı renkte ve enerji bandında ışık üretir. Vela Süpernova Kalıntısı’nın merkezinde bir pulsar, yani bir saniyede on kereden fazla dönen nükleer madde kadar yoğun bir yıldız bulunuyor.

Görsel: CTIONOIRLabDOENSFAURA; Görüntü İşleme: T. A. Rector (U. Alaska Anchorage), M. Zamani & D. de Martin (’s NOIRLab)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.