AM1054: Galaksiler Çarpıştıkça Yıldızlar Oluşuyor

AM1054: Stars Form as Galaxies Collide

47

Günün Astronomi Görseli 20 Şubat 2024

Görsel: NASA, ESA, STScI; Görüntü İşleme: J. English (U. Manitoba); Bilim: M. Rodruck (Penn State U. & Randolph-Macon C.) et al.; Metin: Jayanne English (U. Manitoba).

Galaksiler çarpıştığında kaç yıldız doğar? Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakın zamanda yayınlanan bu görüntüde yer alan AM1054-325 için cevap milyonlarca. AM1054-325 galaksisi ve yakındaki bir galaksi birbirlerinin etrafında dönerken yıldızlar yok olmak yerine, kütleçekimleri ve hareketleri yıldız oluşumunu tetikliyor. AM1054-325’in sarımsı gövdesinden yayılan gazlı kalıntılarda, diğer galaksinin çekim gücü nedeniyle hızla yıldız oluşumu meydana geliyor. Yeni doğan yıldızların etrafındaki hidrojen gazı pembe renkte parlıyor. Parlak bebek yıldızlar mavi renkte ışıldar ve binlerce ila milyonlarca yıldızdan oluşan kompakt yıldız doğumevlerinde bir araya gelirler. AM1054-325, bazıları inci dizisi gibi görünen bu yoğun mavi, noktaya benzeyen yıldız kümelerinden 100’den fazlasına sahip. Morötesi ışığın analiz edilmesi, bu yıldızların çoğunun 10 milyon yaşından küçük yıldız bebekleri olduğunun tespit edilmesine yardımcı oldu. Bu doğumevlerinin birçoğu büyüyerek küresel yıldız kümeleri haline gelebilir, hatta alt uçtaki genç yıldız demeti ayrılarak küçük bir galaksi bile oluşturabilir.

Görsel: NASAESASTScI; Görüntü İşleme: J. English (U. Manitoba); Bilim: M. Rodruck (Penn State U. & Randolph-Macon C.et al.; Metin: Jayanne English (U. Manitoba).

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.