Günün Astronomi Görseli 31 Aralık 2023
Buraya nasıl geldik? Oynatma tuşuna basın, arkanıza yaslanın ve izleyin. Evrenin evriminin bir bilgisayar simülasyonu, galaksilerin nasıl oluştuğuna dair bilgi ve insanlığın bu evrendeki yeri hakkında bakış açıları sunuyor. Illustris projesi 2014 yılında, 13 milyar yılda evrimleşirken bir kenarı 35 milyon ışık yılı olan bir küp boyunca uzanan 12 milyar çözünürlük elementi için 20 milyon işlemci saati harcadı. Simülasyon, maddeyi takip ederek çok çeşitli türlerde galaksilerin oluşumuna ulaşıyor. Sanal evren evrimleşirken evrenle birlikte genişleyen maddenin bir kısmı filamentler, galaksiler ve galaksi kümeleri oluşturmak üzere kütle çekimle yoğunlaşıyor. Bu video, değişen bu evrenin bir kısmı etrafında dönen sanal bir kameranın perspektifinden ilk başta karanlık maddenin evrimini, ardından sıcaklık tarafından düzenlenen hidrojen gazını, daha sonra helyum ve karbon gibi ağır elementleri ve bundan sonra da tekrar karanlık maddeyi gösteriyor. Sol altta Büyük Patlama’dan sonra geçen zaman gösterilirken sağ altta görülen madde türü gösteriliyor. Patlamalar galaksi merkezlerindeki süperdev kara deliklerin sıcak gaz kabarcıklarını dışarı atışını tasvir ediyor. Illustris ve gerçek evren arasındaki ilginç çelişkiler hakkında araştırmalar yapılıyor. Bu çelişkiler arasında simülasyonun neden aşırı bollukta yaşlı yıldız ürettiği sorusu da var.
Video Telif: Illustris İşbirliği, NASA, PRACE, XSEDE, MIT, Harvard CfA; Müzik: The Poisoned Princess (Media Right Productions)
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.