Süpernova Kalıntısı Cassiopeia A

Supernova Remnant Cassiopeia A

71

Günün Astronomi Görseli 14 Aralık 2023

Görsel: NASA, ESA, CSA, STScI; D. Milisavljevic (Purdue University), T. Temim (Princeton University), I. De Looze (University of Gent)

Samanyolu Galaksimizdeki devasa yıldızlar görkemli hayatlar yaşarlar. Büyük kozmik bulutlardan çökerek, nükleer fırınları ateşlenir ve çekirdeklerinde ağır elementler oluştururlar. En büyük yıldızlar için sadece birkaç milyon yıl sonra, zenginleşen malzeme, yıldız oluşumunun yeniden başlayabileceği yıldızlararası uzaya geri püskürtülür. Cassiopeia A olarak bilinen genişleyen enkaz bulutu, yıldız yaşam döngüsünün bu son aşamasına bir örnek. Bu kalıntıyı yaratan süpernova patlamasından gelen ışık Dünya gezegeninin gökyüzünde ilk kez yaklaşık 350 yıl önce görülmüş olsa da, bu ışığın bize ulaşması 11.000 yıl sürdü. James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan bu keskin NIRCam görüntüsü, süpernova kalıntısındaki hâlâ sıcak olan filamentleri ve düğümleri gösteriyor. Genişleyen patlama dalgasının beyazımsı, duman benzeri dış kabuğu yaklaşık 20 ışık yılı genişliğindeyken, merkeze yakın parlak leke, büyük yıldız çekirdeğinin inanılmaz derecede yoğun, çökmüş kalıntıları olan bir nötron yıldızıdır. Büyük yıldızın dehşet verici patlamasından gelen ışık yansımaları Webb’in süpernova kalıntısı Cassiopeia A’nın ayrıntılı görüntüsünde de tespit edildi.

Görsel: NASAESACSASTScI; D. Milisavljevic (Purdue University), T. Temim (Princeton University), I. De Looze (University of Gent)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.