Fomalhaut’un Tozlu Enkaz Diski

Fomalhaut's Dusty Debris Disk

103

Günün Astronomi Görseli 11 Mayıs 2023

Görsel: NASA, ESA, CSA, Görüntü İşleme: András Gáspár (Univ. of Arizona), Alyssa Pagan (STScI), Bilimsel Çalışma: A. Gáspár (Univ. of Arizona) et al.

Fomalhaut, Dünyamızdan Piscis Austrinus takımyıldızı yönünde 25 ışık yılı uzaklıkta bulunan parlak bir yıldız. Astronomlar Fomalhaut’un aşırı kızılötesi emisyonunu ilk olarak 1980’lerde fark etti. O zamandan beri kızılötesi emisyonun kaynağı, uzay ve yer tabanlı teleskoplar tarafından, bir gezegen sisteminin devam eden oluşumuyla ilgili sıcak, genç yıldızı çevreleyen tozlu bir enkaz diski olarak tanımlanmıştı. Ancak James Webb Uzay Teleskobu‘nun MIRI kamerasından alınan bu keskin kızılötesi görüntü, Fomalhaut’un enkaz diskinin daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarını ortaya koyuyor; dış halkada çarpışan cisimlerin olası kanıtı olan büyük bir toz bulutu ve muhtemelen gömülü ancak görünmeyen gezegenler tarafından şekillendirilen ve sürdürülen bir iç toz diski ve boşluk da buna dahil. Ortalama Dünya-Güneş uzaklığı olan ab (au) veya astronomik birim cinsinden ölçek sol altta görünüyor. Fomalhaut’un etrafındaki toz halkası, Neptün’ün yörüngesinin ötesindeki küçük buzlu cisimler ve enkazlardan oluşan Güneş Sistemimizin Kuiper Kuşağı’ndan yaklaşık iki kat daha uzakta yer alıyor.

Görsel: NASAESACSA, Görüntü İşleme: András Gáspár (Univ. of Arizona), Alyssa Pagan (STScI), Bilimsel Çalışma: A. Gáspár (Univ. of Arizona) et al.

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.