NGC 1333: Kahraman’daki Yıldız Doğumevi

NGC 1333: Stellar Nursery in Perseus

75

Günün Astronomi Görseli 22 Nisan 2023

Görsel: Bilimsel Veri – NASA, ESA, STScI, Görüntü İşleme – Varun Bajaj (STScI), Joseph DePasquale (STScI), Jennifer Mack (STScI)

Görünür ışıkta bir yansı nebulası olarak görülen NGC 1333’te, yıldızlararası toz tarafından yansıtılan yıldız ışığının karakteristik mavi tonları hakim. Takımyıldız Kahraman (Perseus) yönünde, yalnızca 1,000 ışık yılı uzakta, yıldız oluşturan büyük bir moleküler bulutun sınırında yer alıyor. Bu Hubbble Uzay Teleskobu yakın görüntüsü gökyüzünde NGC 1333’ün yaklaşık uzaklığında 1 ışık yılı genişlikten biraz fazla yer kaplıyor. Görüntü tozlu bölgenin detaylarını, Herbig-Haro cisimlerinin kontrast yapan kırmızı emisyonunu, yeni oluşan yıldızlardan doğan şoklanmış parıldayan gazları ve jetleri gösteriyor. Gerçekte NGC 1333, yaşı bir milyon yıldan daha az olan, çoğu hala yaygın yıldız tozu tarafından optik teleskoplardan saklanan yüzlerce yıldız içeriyor. Bu kaotik ortam, Güneşimiz 4.5 milyar yıl önce oluştuğundakine benzer olabilir. Yıldız doğumevinin Hubble tarafından çekilen etkileyici görüntüsü, uzay teleskobunun fırlatılışının 33. yıldönümünü kutlamak üzere yayınlandı.

Görsel: Bilimsel Veri – NASAESASTScI, Görüntü İşleme – Varun Bajaj (STScI), Joseph DePasquale (STScI), Jennifer Mack (STScI)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & NASA Bilim Etkinliği
& Michigan Tech. U. hizmetidir.