Genç Yıldız Jeti MHO 2147

Günün Astronomi Görseli 21 Ocak 2022 - Young Star Jet MHO 2147

151

Günün Astronomi Görseli 21 Ocak 2022

Görsel & Telif: International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA, Acknowledgments: L. Ferrero (Universidad Nacional de Córdoba)

Lazer rehber yıldızları ve adaptif mercekler, yıldız jetlerinin Şili Andları’ndaki Gemini Güney Gözlemevi’nden alınan bu büyüleyici yer temelli görüntüsünü keskinleştiriyor. MHO 2147’nin bu iki dış akışı, oluşmakta olan genç bir yıldızdan geliyor. Aşağı yukarı 10.000 ışık yılı mesafede, Samanyolu’nun merkezine doğru, takımyıldızlar Yay (Sagittarius) ve Yılancı’nın (Ophiuchus) sınırında yer alıyor. Merkezde yıldızın kendisi yoğun bir soğuk toz bölgesi tarafından örtülüyor. Ama kızılötesi görüntü yine de, sistemin tahmini uzaklığında 5 ışık yılı boyunca uzanacak olan karede kıvrılan jetleri takip ediyor. Dönen genç yıldız tarafından dışarı itilen jetlerin görünen rastgele yönelimi, muhtemelen presesyondan kaynaklanıyor. Çoklu bir yıldız sisteminin parçası olan genç yıldızın dönüş ekseni, yakın yoldaşlarının kütle çekim etkisi altında yavaşça deviniyor ya da bir topaç gibi yalpalıyor olmalı.

Görsel & Telif: International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA, Onaylayan: L. Ferrero (Universidad Nacional de Córdoba)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & Michigan Tech. U. hizmetidir.