Messier 101

Günün Astronomi Görseli 27 Kasım 2021 - Messier 101

245

Günün Astronomi Görseli 27 Kasım 2021

Görsel: NASAESACFHTNOAO; Onaylayan – K.Kuntz (GSFC), F.Bresolin (U.Hawaii), J.Trauger (JPL), J.Mould (NOAO), Y.-H.Chu (U. Illinois)

Büyük ve güzel spiral galaksi M101, Charles Messier’in ünlü kataloğundaki son girdilerden birisi, ama kesinlikle önemsizlerden değil. Yaklaşık 170.000 ışık yılı genişlikteki bu galaksi muazzam, Samanyolu’nun neredeyse iki katı büyüklükte. M101 aynı zamanda Lord Rosse’un büyük 19. yüzyıl teleskobu, Parsontown’daki Leviathan tarafından gözlenen ilk spiral nebulalardan birisi. M101 bu çağdaş teleskobik görüş alanını Samanyolu içerisindeki ön plan yıldızlarıyla, uzak arka plan galaksileri ve bir yoldaş cüce galaksi NGC 5474’le (sağ alt) paylaşıyor. Samanyolu yıldızlarının renkleri büyük ada evrenden gelen yıldız ışığında da bulunabilir. Galaksinin çekirdeğinde soğuk sarımsı yıldızların ışığı baskın. Büyük plan spiral kolları boyunca engelleyici toz şeritleri ve pembemsi yıldız oluşum bölgeleriyle karışmış daha sıcak, genç yıldızların mavi renkleri görülüyor. Fırıldak Galaksisi olarak da bilinen M101, kuzey takımyıldızı Büyük Ayı’nın (Ursa Major) sınırları içinde, yaklaşık 23 milyon ışık yılı mesafede yer alıyor. NGC 5474’ün şekli ise muhtemelen baskın M101’le geçmişteki kütle çekimsel etkileşimlerinden dolayı bozulmuş.

Görsel: NASAESACFHTNOAO; Onaylayan – K.Kuntz (GSFC), F.Bresolin (U.Hawaii), J.Trauger (JPL), J.Mould (NOAO), Y.-H.Chu (U. Illinois)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & Michigan Tech. U. hizmetidir.