Işıkta ve Seste Hubble Ultra Derin Alanı

Günün Astronomi Görseli 2 Ağustos 2021 - The Hubble Ultra Deep Field in Light and Sound

202

Günün Astronomi Görseli 2 Ağustos 2021

Işıkta ve Seste Hubble Ultra Derin Alanı
Görsel: NASAESAHubble; Notalara Seslendirme: G. Salvesen (UCSB); Veri: M. Rafelski et al.

Daha önce Hubble Ultra Derin Alanı’nı duydunuz mu? Duyduysanız bile bu şekliyle duymamışsınızdır. İmlecinizi bu görüntünün üzerinde gezdirin ve dinleyin! Hubble Ultra Derin Alanı (HUDF) 2003-2004’te uzun bir süre için neredeyse boş uzaya doğru bakan ve bu sayede uzak, sönük galaksilerin görünür hale gelmesini sağlayan Hubble Uzay Teleskobu tarafından oluşturuldu. Astronomideki en ünlü görüntülerden biri olan HUDF burada, seslendirilmiş mesafelerle birlikte canlı bir şekilde sunuluyor. İmleci bir galaksinin üzerine getirmek, yaklaşık kızıla kaymasını belirten bir nota çalacaktır. Kızıla kaymalar, ışığı spektrumun kırmızı ucuna doğru kaydırdığından burada bir tonun ses spektrumunun alt ucuna doğru kaymasıyla yansıtılıyorlar. Galaksi ne kadar uzaktaysa kozmolojik kızıla kayması (mavi görünse bile) o kadar büyük olacak ve o kadar düşük bir ton çalacak. HUDF’deki ortalama galaksi mesafesi 10.6 milyar ışık yılı ve bir Fa diyez sesi veriyor. Bulabileceğiniz en uzak galaksi hangisi?

Not: Sesleri duyabilmek için ilgili NASA sayfasını bilgisayarda açmanız ve fare işaretçisini görüntü üzerinde gezdirmeniz gereklidir.

Görsel: NASAESAHubble; Notalara Seslendirme: G. Salvesen (UCSB); Veri: M. Rafelski et al.

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP) NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir. NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler Bir ASD at NASA / GSFC & Michigan Tech. U. hizmetidir.