Venera 13’ten Venüs’ün Yüzeyi

Günün Astronomi Görseli 17 Mart 2021 - The Surface of Venus from Venera 13

511

Günün Astronomi Görseli 17 Mart 2021

Venera 13'ten Venüs'ün Yüzeyi
Görsel & Telif: Sovyet Gezegen Araştırma ProgramıVenera 13; Görüntü işleme TelifDonald Mitchell & Michael Carroll (kullanım izni var)

Venüs’te durabilseydiniz, ne görürdünüz? Burada, Mart 1982’de paraşüt açan ve kalın Venüs atmosferinde aşağı inerken hava freni yapan robotik bir Sovyet kondusu, Venera 13’ten görünümü görüyorsunuz. Gördüğü perişan manzarada düz kayalar, engin boş arazi ve Venüs’ün ekvatoru yakınlarındaki Phoebe Regio üzerindeki özelliksiz bir gökyüzü var. Sol altta uzay aracının bilimsel ölçümler yapmak için kullanılan girinimölçeri görülüyor, sağ alttaki açık renkli parça ise atılan mercek kapağının bir bölümü. 450 dereceye ulaşan sıcaklıklara ve Dünya’dakinin 75 katı basınçlara katlanan sağlamlaştırılmış Venera uzay aracı, yalnızca iki saat kadar dayanabildi. Venera 13’ün verileri neredeyse 40 yıl önce iç Güneş Sistemi’nden gönderilmiş olsa da sıra dışı görüntülerinin dijital işlenmesi ve birleştirilmesi bugün bile devam ediyor. ESA’nın yörüngedeki Venus Express uzay aracıyla alınan kızılötesi ölçümler, Venüs’te aktif volkanların şimdi de var olabileceğine işaret ediyor.

Görsel & Telif: Sovyet Gezegen Araştırma ProgramıVenera 13; Görüntü işleme TelifDonald Mitchell & Michael Carroll (kullanım izni var)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir.
NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler
Bir ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U. hizmetidir.