GÜNCELLEME: Fırlatma kötü hava koşulları nedeniyle 30 Mayıs Cumartesi gününe ertelendi!

Son 9 Yılda ABD’den İlk Mürettebatlı Uzay Uçuşu

Crew Dragon uzay kapsülünün Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'nde fırlatma rampasına yerleştirilmesi
Crew Dragon uzay kapsülünün Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’nde fırlatma rampasına yerleştirilmesi. Görsel: NASA

NASA, 2 astronotun bir SpaceX aracı ile gerçekleştireceği uçuş için yeşil ışık yaktı. Bu, son 9 yıl içinde ABD topraklarından ilk mürettebatlı uzay uçuşu ve Amerika’nın Rus roketlerine bağımlılığını sona erdirme yolunda önemli bir adım. ABD uzay ajansı ve Elon Musk’ın şirketinin üst düzey yetkilileri, 27 Mayıs mürettebatlı görevinden önce Crew Dragon uzay kapsülünün son kontrolleri için Perşembe gününden bu yana Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’nde toplanıyorlardı.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine gazetecilere Uçuşa Hazırlık İncelemesi’yle ilgili verdiği bir demeçte “Sonunda gitmeye hazırız” dedi. ABD’li astronotlar Robert Behnken ve Douglas Hurley, Kennedy’nin tarihi fırlatma rampası 39A’dan Çarşamba günü TSİ 23:33’te fırlatılacak ve ertesi gün istasyona ulaşacaklar. Koronavirüs pandemisinin ortasında görevine devam etmek isteyen Behnken, gazetecilere verdiği demeçte “İradenin olduğu yerde, herşeyin bir yolu bulunur” şeklinde konuştu.

 

Robert Behnken (sol) ve Douglas Hurley (sağ)
Robert Behnken (sol) ve Douglas Hurley (sağ). Görsel: NASA

Karantina Günlerinde Çalışmalar

Behnken ve Hurley, pandemi nedeniyle 13 Mayıs’tan beri katı karantina altındalardı, ancak gerçek izolasyonlarının başlangıcının Mart ortasına kadar geriye gittiğini söylediler. Hurley, “Muhtemelen uzay programı tarihindeki tüm diğer uzay mürettebatlarından daha uzun bir süredir karantinadayız” dedi. COVID-19 için şimdiye kadar iki kez test edildiklerini söyleyen Hurley, “söylentilere göre yine uzaya gitmeden önce tekrardan test edilebiliriz” dedi.

Elon Musk
Elon Musk

Amerikalı astronotlar, ABD uzay mekiği programının otuz yıllık hizmetin ardından 2011’de rafa kaldırılmasından bu yana, şu anda iki Rus ve bir Amerikalı’ya ev sahipliği yapan Uluslararası Uzay İstasyonu’na Rus roketleriyle uçuyor. SpaceX misyonu başarılı olursa, ABD 2000’den beri ABD’li ve Rus astronotların ikamet ettiği istasyona astronot göndermek için artık Rus Soyuz roketlerinden koltuk satın almak zorunda kalmayacak.

‘Utanç Verici’

NASA, ABD’nin uzaya bir kez daha bağımsız şekilde erişim sağlaması amacıyla yapılan ihalede SpaceX’e 3,1 milyar dolarlık, Boeing’e ise 4,9 milyar dolarlık bir sözleşme verdi. Uzay mekiğinin yerini alan mürettebatlı uçuşların asıl hedefi 2015 yılıydı, ki bu zaman aralığı Ay’da yürüyen ilk insan merhum Neil Armstrong tarafından bir seferinde “utanç verici” olarak nitelendirilmişti.

Behnken ve Hurley, 1960’ların Apollo kapsüllerindeki düğmelerin ve şalterlerinin aksine dokunmatik ekranlara sahip Crew Dragon kapsülünde beş yıldır eğitim alıyorlar. İki ölümcül kaza geçiren uzay mekiğinden farklı olarak, SpaceX kapsülü, kalkıştan sonra bir sorun olması durumunda kullanılmak üzere bir acil kaçış sistemi de içeriyor. Birkaç ay sürmesi beklenen görevin sonunda Crew Dragon, dört dev paraşütle yavaşlayarak Apollo kapsüllerinin yaptığı gibi okyanusa düşecek.

NASA astronotları Robert Behnken (sol) ve Douglas Hurley (sağ)
NASA astronotları Robert Behnken (sol) ve Douglas Hurley (sağ)

SpaceX ve Boeing’in, önümüzdeki birkaç yıl içinde her biri Uluslararası Uzay İstasyonu’na olmak üzere altı mürettebatlı yolculuk yapması isteniyor. Gelecek haftanın (Demo-2 adı verilen) Crew Dragon görevi başarılı olursa SpaceX, istasyona astronot götüren ilk özel şirket unvanına sahip olacak. Demo-1 görevi, Mart 2019’da uzay aracındaki bir mankenle başarıyla gerçekleştirilen bir uçuştu. Boeing, Aralık ayında Starliner olarak bilinen kapsülünün mürettebatsız bir test uçuşunu gerçekleştirdi, ancak pek çok aksaklık yaşandı. Crew Dragon hizmete girdiğinde ABD-Rusya işbirliğinin sona ermesi ise beklenmiyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yaklaşan Soyuz modülü
Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yaklaşan Soyuz modülü.

NASA, uzaya bazı astronotları göndermek için yine Soyuz roketlerini de kullanmayı planlıyor. SpaceX, Amerikalı olmayan astronotlara da uçuş imkanı sağlayacak ve Musk’ın şirketi zamanla turistleri de uzaya göndermek istiyor. 2021’in ikinci yarısında bilet fiyatlarının 10 milyonlarca dolara çıkması beklenen, üç yolculu özel bir görev planlanıyor.