Uluslararası Uzay İstasyonu’na 27 Mayıs’ta Astronotları SpaceX Gönderecek

182

Test, 2011’den beri Amerikan topraklarından ilk mürettebatlı fırlatma olacak.

NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki SpaceX ekipleri ve şirketin Görev Kontrolü Houston’daki NASA uçuş kontrolörleri ile birlikte şirketin Hawthorne, California’daki Görev Kontrolü, NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley (ön) ile SpaceX’in tam uçuş simülatörünü gerçekleştirirlerken. Görsel: SpaceX

SpaceX ve NASA, 27 Mayıs’ta Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) iki astronot gönderecek. Fırlatma, ABD’nin 2011’deki Uzay Mekiği Programı’ndan bu yana ilk mürettebatlı fırlatması olacak.

Robert Behnken ve Douglas Hurley, SpaceX’in Falcon 9 roketlerinden birinin üstünde özel olarak üretilmiş Dragon Mürettebat Kapsülü ile fırlatılacak. Behnken ve Hurley daha önce Uzay Mekiği Programı sırasında ISS’de zaman geçirmişti.

Dragon Mürettebat Kapsülü ISS’ye yanaştığında Behnken ve Hurley, uzayda yörüngede olan Expedition 63 ekibinin geri kalanına katılacaklar. Kapsüllerinde testler yapacaklar ve mürettebatın geri kalanıyla araştırma yapacaklar. Astronotlar ISS’ye ulaşana kadar görevlerinin süresi açıklanmayacak, NASA ve SpaceX astronotların istasyona başarılı şekilde ulaşmasının ardından bir sonraki mürettebat fırlatılışı için ne zaman hazır olacaklarını belirleyebilecek.

Yeni bir “uzay yarışı”

SpaceX ve Boeing’in her ikisi de NASA tarafından, uzay yolculuğunun bir sonraki döneminde faydalı olmaları için Ticari Mürettebat Programı’nın bir parçası olarak kabul edildiler. Şirketler son beş yıldır NASA’nın Rus uzay aracına bağımlı olmadan uzaya astronot gönderme taleplerini yerine getirmek için yarışıyorlar.