Günün Astronomi Görseli 16 Nisan 2020

ATLAS Kuyruklu Yıldızı Parçalandı - Comet ATLAS Breaks Up

307

ATLAS Kuyruklu Yıldızı Parçalandı

ATLAS Kuyruklu Yıldızı Parçalandı
Görsel & Telif: Milen Minev (Bulgarian Inst. of Astronomy and NAO Rozhen), Velimir Popov, Emil Ivanov (Irida Observatory)

İç Güneş Sistemi boyunca seyreden kuyruklu yıldız ATLAS C2019/Y4 göründüğü kadarıyla parçalara ayrıldı. 12 Nisan’da alınan, kuyruklu yıldızın arka planda süzülen yıldızlara göre hareketini izleyen karelerden oluşan bu teleskobik yakın görüntüde, dağınık komanın içerisindeki çok sayıda ayrı yoğunlaşma görülebiliyor. 2019 Aralık ayının sonlarında keşfedilen kuyruklu yıldız ATLAS, Mart’ın ikinci yarısında dikkat çekici bir şekilde hızla parlaklaşmıştı. Kuzey yarım küredeki kuyruklu yıldız gözlemcileri, Nisan sonu ve Mayıs’ta Dünya’ya daha yaklaştığında parlak bir çıplak göz kuyruklu yıldızı haline geleceğini umuyorlardı. Ama parçalanan ATLAS kuzey göklerinde yavaşça gözlerden kayboluyor. Ama kuyruklu yıldızların dağılması nadir bir olay değil. Bu kuyruklu yıldız ATLAS, 1844’ün Büyük Kuyruklu Yıldızı’yla (C/1844 Y1) benzer bir yörünge üzerinde ve her ikisi de daha büyük tek bir kuyruklu yıldızın parçaları olabilir.

Görsel & Telif: Milen Minev (Bulgarian Inst. of Astronomy and NAO Rozhen), Velimir Popov, Emil Ivanov (Irida Observatory)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir.
NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler
Bir ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U. hizmetidir.