Çin ve Amerika Uzaya Çıktı

662
c3b9807f90a12ab0558bdf1f8e39ed62594cf998
Çin Ulusal Uzay Yönetimi ‘nin (CNSA) insanlı uzay aracı Shenzhou_11

Dünya olarak son iki gün içerisinde uzay trafiği açısından yoğun saatler yaşadık. Çin Ulusal Uzay Yönetimi (CNSA) ve Ulusal Havacılık Ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından başarılı iki roket fırlatma projesi gerçekleştirildi. Çin insanlı uzay aracı Shenzhou 11 ile 2 astronotunu 17 Ekim Pazartesi günü uzaya gönderdi. Ülkenin kuzeyinde bulunan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden (Jiuquan Satellite Launch Center) fırlatılan roket, iki günlük yolculuğunun ardından Çin’in uzay istasyonu Tiangong-2 ile kenetlenecek. Jing Haipeng ve Chen Dong adlı astronotlar, 30 gün boyunca uzayda kalacaklar ve Çin’in bugüne kadarki en uzun süren uzay görevini de üstlenmiş olacaklar. İki astronot uzay istasyonu Tiangong-2’deki çalışmalarını bitirdikten 1 gün sonra Dünya’ya dönüş yolculuğuna başlayacaklar.

antares-rocket-orbital-sciences-corporation-mars-cygnus-iss-photo-credit-elliot-severn-the-spaceflight-group-insider-647x404
Orbital ATK firmasına ait NASA uzay projesi üyesi Antares roketi

Diğer taraftan NASA, bugün Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yiyecek ve deneysel malzeme taşıyan Antares roketini fırlattı. Daha önce 2014 yılında kalkışından hemen sonra infilak eden Antares roketi, bu kez başarılı bir şekilde ABD’nin Virginia eyaletinin Wallops Island bölgesindeki uzay üssünden fırlatıldı. Orbital ATK firmasına ait Antares roketine, daha önce yaşanılan kazanın ardından, Rus yapımı yeni itici roketler takılmış ve fırlatma rampası yenilenmişti. Rokete bağlı Cyngus uzay modülünün, yaklaşık 2,5 tonluk yiyecek ve bilimsel araştırma ekipmanlarını 23 Ekim Pazar günü ISS’ye ulaştırması planlanıyor. Modülün ISS’ ye kenetlenme görevini Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) astronotu Takuya Onishi ve NASA astronotu Kate Rubins üstlenecek.

Antares Roketi’nin fırlatma anı ve kalkışı:

 

 

Yunus Çetni
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu olarak fizik matematik,astrofizik dallarında almış olduğum eğitimle birlikte; evrenin,uzayın ve doğanın işleyişine olan merakım ve hevesim ışığında sizlerle bilgi paylaşımında bulunmak harika bir duygu. Neden ve sonuç arasındaki sonsuz varyasyonları anlamak adına çıktığımız bu serüvende, bilginin sınırlarını zorlamak, deneyim ve gözlemlerle yolumuz aydınlatmak ve bunu olabildiğince fazla insanla paylaşabilmek birincil gayemiz. Umarım bu yolda çok uzun bir birlikteliği paylaşır ve hep birlikte düzgün, doğru, saygın bir şekilde bilime hizmet edebiliriz.