Ruh ve Kalp

394

Yıldızlarca zengin bu alan kuzey Kraliçe (Cassiopeia) ve Kahraman (Perseus) takımyıldızları yönündeki gökyüzünde yaklaşık 10 derecelik bir alanı kaplar.
Sol taraftaki kalp şeklindeki kozmik bulut IC 1805 ve kozmik bulut IC 1848 Kalp ve Ruh Nebulası olarak bilinirken, sağ tarafta kolaylıkla belli olan yıldız kümeleri NGC 869 ve NGC 884 ise h ve Chi Perseii ya da Çift Küme olarak bilinir.
Aslında Samanyolu galaksimizin Perseus kolunda bulunan daha büyük bir aktif yıldız oluşum kompleksinin bir parçası olan Kalp ve Ruh, içlerindeki milyon yaşındaki genç yıldız kümeleri ile 200 ışık yılı civarında bir genişliğe sahiptirler ve bizden altı bin ile yedi bin ışık yılı uzaktadırlar.
Çift Küme ise bizden Kalp ve Ruh’a yakın bir uzaklıkta bulunmaktadırlar. Birbirlerinden bir kaç yüz ışık yılı mesafede olan h ve Chi Perseii fiziksel olarak birbirlerine yakındırlar ve her ikisinin de yaşının yaklaşık 13 milyon yıl olduğu tahmin edilmektedir.
Birbirlerine olan yakınlıkları ve benzer yaşları, her iki kümenin muhtemelen aynı yıldız oluşum bölgesinin ürünü olduğunu göstermektedir.
Görsel: Adrien Klamerius
Hazırlayan: Çağlar