Çin’in, şu anda en gözde gezegen olan Mars yüzeyine iniş planlarını açıklamasının hemen ardından 23 Ağustos’ta, Mars sondası ve gezginine ait taslaklar ortaya çıktı. Araç, yörünge aracı, kondu ve gezginden oluşmakta. Ülke, beş yıl içerisinde Kırmızı Gezegen’e inmeyi planlıyor.

Çin'in Mars gezginine ait taslak çizimler. Görsel: Xinhua
Çin’in Mars gezginine ait taslak çizimler. Görsel: Xinhua

Mars görevi baş mimarı Zhang Rongqiao, Çin’in, Temmuz veya Ağustos 2020 gibi Mars yörüngesine bir uzay aracı göndermeyi, inişi gerçekleştirmeyi ve gezgini kullanmaya başlamayı düşündüğünü söyledi ve ekledi, “Şimdiye kadar görülmemiş zorluklarla yüzleşiyoruz.”

Çin’in önde gelen havacılık ve uzay uzmanı ve program danışmanı Ye Peijian’a göre, 2020 görevi, Çin’in güneyindeki Hainan bölgesindeki Wenchang Uzay Fırlatma Merkezi’nden, Uzun Yürüyüş-5 (Long March-5) roketi ile fırlatılacak.

Kondu, yörünge cihazından yaklaşık 7 ay sonra ayrılacak ve yüzeyi keşfetmek üzere Mars’ın kuzey yarım küresinde düşük rakımlı bir alana indirilecek.

Basın konferansında gösterilen görsellerden aracın, daha önceden Ay üzerine gönderilenden iki tane fazla olarak altı tekerlekli olduğu ve enerjisini güneş enerjisinden sağladığı anlaşılıyor.

Sondanın baş tasarımcısı Sun Zezhou’ya göre, 200 kg ağırlığındaki cihazın yaklaşık üç Mars ayı boyunca hizmet etmesi planlanmakta.

Sonda üzerinde uzaktan algılamalı kamera sistemi ile birlikte Mars zeminin altını görebilmesi, atmosferi ve çevre değerlerini ölçebilmesi, buz ve su dağılımı gibi fiziksel algılayabilmesi için radar sistemleri olacak.

Ayrıca halka açık bir isim yarışması da 23 Ağustos tarihli bu basın toplantısında başlatıldı.

Kaynak: CCTV