Çarpışan Galaksiler

858


Hubble’ın arşivinden alınmış datalar kullanılarak oluşturulmuş olan bu büyüleyici kozmik portrede birbirinin içine girmiş kollarıyla iki büyük çarpışan galaksi görünüyor ???.
Halton Arp’in tuhaf galaksiler atlasında Arp 272 olarak geçen bu yapıdaki galaksilerin isimleri ise NGC 6050 (merkezdeki) ve IC 1179 (üst sağda)dir. Bu ikili sistemle muhtemelen bağlantılı olarak bir üçüncü galakside görselde NGC 6050’nin hemen üstünde görülüyor. Bu tuhaf yapı Herkül Galaksi kümesinde bulunup bizden 450 milyon yıl uzaktadır aralarındaki mesafe ise tahmini olarak 150 bin ışık yılı. Her ne kadar yapı tuhaf görünsede aslında galaksi çarpışmaları ve birleşmeleri son zamanlarda çok daha iyi anlaşılıyor ve Arp 272 bu noktada baya da yardımcı oluyor. Aslında bildiğiniz gibi (ya da bilmediğiniz) komşu galkasimiz Andromeda da Samanyolu glaksimize yaklaşıyor ve Arp 272’nin olayı komşumuzun ve bizim galaksimizin arasındaki çarpışmaya dair de önemli ip uçları sunuyor.

Son not: Galaksimiz ve komşumuzun çarpışması konusunda endişelenmenize gerek yok. Muhtemelen ölü olduğunuz için görmeyeceksiniz ????.