Mars'a iniş yapan Red Dragon kapsülü (Sanatçı Çizimi)
Mars’a iniş yapan Red Dragon kapsülü (Sanatçı Çizimi)

Dünya’nın vizyon sahibi milyarderleri bu hafta Kaliforniya’daki Code Konferansında çılgın projelerinden bahsediyorlar. Blue Origin’den Jeff Bezos, SpaceX’in kurucusu Elon Musk’tan 2024 yılında insanları Mars’a ulaştırmasını istiyor.

Oldukça hırslı olan Musk’ın planı çok da çılgınca olmayabilir. 2017’de SpaceX’in Crew Dragon takımı ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na insan taşımak için karar alındı. Devamında, 2018 yılında, şirket mürettebatsız Dragon kapsülünü Mars’a yollamayı hedefliyor.

SpaceX şuanda 2018’deki görevi için NASA ile çalışıyor, ancak 2024’te kalkışın ve 2025’te ise varışın gerçekleşmesi düşünülen görevde uzay ajansının, Musk’ın ekibinde bulunup bulunmayacağı henüz kesin değil. Bu tarih, Lockheed Martin görevinin yörüngeye girmesinden 3 yıl öncesine denk geliyor ve NASA’nın 2030’larda veya 2040’larda Mars’a insan indirme planından çok daha önceki tarihlere karşılık geliyor.

Ama öncelikle, ekibin daha büyük bir rokete ihtiyacı var. SpaceX’in şuanda kullandığı Falcon 9 roketi teknik olarak Mars’a gidebilir, ancak yeteri kadar kargo taşıyacak kapasitesi yok – ve astronotların da seyahatte kullanacakları çokça yiyecek ve malzemeleri olunca, bu roketle bu seyahat işini bitirmek, bir kaç yılı alacaktır.

Falcon Heavy roketi, SpaceX’in Mars’a yolculuk bileti olacak ve bu roket, Falcon 9 roketinden 3 kat daha güçlü ancak henüz daha kalkışı gerçekleştirilmedi. Bir çok gecikmelerden sonra Falcon Heavy, önümüzdeki sonbaharda kalkışı için gün sayıyor.

SpaceX, yolculuğu için gerekli olan inşaasını ve testlerini bitirdikten sonra, atlatmaları gereken diğer problemler de olacak, mesela astronotları nasıl besleyecekler ve Mars’ın ilk kaşifleri bu uzun yolculukta hayatta nasıl kalabilecekler? Crew Dragon çok şık gözüküyor olmasına rağmen, bir grup kaşifin akıllarını yitirmeden 9 ay boyunca bu uzay aracı içinde seyahat etmeleri mümkün olmayabilir. Şirketin Crew Dragon’a doğal yaşama benzer bir yapı ilave edip yaşam alanını genişletmesi gerekiyor, tercihen insanları derin uzayın kozmik radyasyonundan koruyan türden bir şey olması isteniyor.

Mars’a yolculuk kolay olmayacak ama eğer birisi bunu başaracaksa bu büyük olasılıkla Elon Musk ile olacak. Milyarder, Mars’a insan gönderme planıyla ilgili daha fazla detayı bu Eylül ayı içinde açıklamayı düşünüyor.

Kaynak: Popsci.com – Elon Musk Wants To Put Humans On Mars By 2025