Dedektörün içi

229


Neden evrende maddeden daha çok anti madde var? ?–Sanki maddeyi anladık da bir de anti maddesi çıktı dediğinizi biliyorum. ?-
Temel fiziğin bu safhasını daha iyi anlamak için, Çin?? ve ABD??’deki enerji kuruluşları Daya Bay Reactor Neutrino Experiment’ın (Türkçesi??: Daya Koyu Nötrino Deney Reaktörü “Nötron değil Nötrino ve öz Türkçesi Ilıncıl”) oluşmasına öncülük etmiş.

Hong Kong’un 50 km kuzeybatısında kayaların altında yer alan sekiz adet Daya Bay detektörü 8*? yakınlardaki altı nükleer santralden 6*? saçılan anti nötrinoları tespit etmek için kullanılıyormuş.
Yukarıdaki görselde kamera ? içerideki akışkanla etkileşime giren anti nötrinolar tarafından saçılan soluk ışığı yakalayan sensörlerle dolu olan detektörlerin birinin içini görüntülemiş.
İlk sonuçlar beklenmedik oranda bir tip anti nötrinonun bir diğer tipe dönüştüğünü gösteriyormuş ve eğer bu sonuçların doğru olduğu kesinleşirse Big Bang’in (Büyük Patlamanın) ? ilk birkaç saniyesinde gerçekleşen temel reaksiyonları daha iyi kavrayabilecekmişiz ve daha önce keşfedilememiş yeni nötrinoların varlığını da tespit edebilecekmişiz.
Anladınız de mi? Temelde basit bir olay??. Dedektörler içinde sensörler var bi de madde var bi de anti madde var hepsi bu ??