Sanatçı çizimi ile Dawn uzay aracı Ceres’e seyahet ediyor. (Telif: NASA/JPL-Caltech)

NASA’nın insansız, iyon motorlu uzay aracı Dawn, geçtiğimiz yazdan bu yana Ceres’in yörüngesinde dolanmaktadır. 

Ceres, 975 km ile 910 km boyutlarında tuhaf parlak noktalara sahip, Mars ile Jüpiter arasında bulunan asteroit kuşağında bulunan, Dünya’dan yaklaşık 500 milyon km ötedeki gizemli bir cüce gezegendir. (Dawn uzay aracının oraya ulaşması bu mesafeden çok daha fazla oldu – yaklaşık 5 milyar km yol kat etti!)

img_8911.jpeg
Ceres’teki gizemli parlak noktalar. (Telif: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

 Bu minik uzay aracı Dawn (sadece 1,5 m uzunluğunda) Ceres’e vardığı günden bugüne pek çok ilginç soruları ortaya çıkarttı ve göz alıcı güzellikte görüntüler gönderdi. Bugün NASA, cüce gezegenin yüzeyinden elde ettiği nefes kesici güzellikte animasyonunu yayınladı.

Animasyon görüntüleri 2015’in Ağustos ve Ekim ayları arasında çekilen görüntülerden oluşmaktadır ki, bu sırada Dawn uzay aracı, Ceres’in yüzeyinden yaklaşık olarak 1450 km ötede bulunmaktaydı.

Video Açıklaması: Geliştirilmiş renk uygulaması, yüzey materyallerinin görünüşündeki ince farkların görünür olmasına yardımcı oluyor. Kahverengi tonlaması, filosilikatlarca (kil içinde bulunan tipik bir mineral) zengin olan yüzey tabakasını temsil ediyor. Dawn uzay aracı çalışanları mavimsi olan bölgelerin daha genç, akıntılar içeren daha taze materyal, çukurlar ve çatlakları temsil ettiğini düşünüyor. Ceres üzerindeki parlak katmanlar ise tuz içeriğine sahiptir ve en genç bölgeleri işaret etmektedir.

Video uzay aracının perspektifine göre düzenlendi, bu sayede videoyu izlerken, sanki gerçekten kraterlerin ve oldukça yüksek bir dağ olan Ahuna Dağı’nın üzerinden uçuyormuşsunuz gibi bir hisse kapılıyorsunuz.

Eğer videoyu izlerken “Vay be! Ceres sandığımdan da renkliymiş” diyorsanız yanılıyorsunuz. Aslında gerçekte o kadar da renkli değil. Renkler, bilim adamlarının yüzeyindeki daha taze olduğuna inandığı akıntılar ve çatlaklar gibi materyalleri, belirgin göstermek amacıyla, geliştirilmiş bir renklendirme işlemi uygulanığı için bu şekilde gözükmektedir. Bu etkiler, videoda daha mavimsi tonlarda görülmektedir.

Dawn, asteroit kuşağındaki en büyük gök cisimlerini keşfetmek üzere 2007 yılında fırlatıldı (Boyutu yaklaşık 577 km, 560 km ile 458 km ölçülerinde olan dev asteroit Vesta da bunlara dahil). Uzay aracı şuan hala Ceres’in yörüngesinde dolanmakta ve ömrünün sonuna kadar da bu keşif yolcuğuna devam edecek.

 

Bu yazı popsci.com sitesindeki Lindsey Kratochwill adlı yazarın yazdığı “FLY OVER THE DWARF PLANET CERES IN NASA’S STUNNING ANIMATION” adlı yazısının Türkçe çevirisidir.

Kaynak: Popular Science – Fly Over The Dwarf Planet Ceres in NASA’s Stuning Animation