“Sabah şerifleriniz hayrolsun!” şeklinde bir mesajla yıldızlararasına doğru ilerleyen bir uydudan haberi olan var mı?

Voyager 1, insanoğlunun yaptığı ve Dünya’dan en uzakta bir konumda bulunan, insan yapımı bir nesne ünvanını taşımaktadır. 5 Eylül 1977’de fırlatılan uzay aracı seyahatine tam 37 yıl 8 aydır devam etmektedir. Görevi ise ilk olarak Jüpiter ve Satürn gezegenlerine yakın geçiş yaparak yüzey görüntülerini elde etmekti. Güncellenen görevi ile Voyager 1 şimdi, gezegen dışı güneş rüzgarını incelemek ve yıldızlararası keşif yapmaktır. Voyager 2 de aynı görev için 20 Ağustos’ta seyahatine başladı.

Voyager Uydusu’nda Bulunan Altın Plak

Bunun yanında Voyager 2 üzerinde altın kaplamadan olan bir plakaya sahip. Altın plaka üzerinde Güneş Sistemi ve Dünya’nın konumu, insan yaşamı, Dünya’daki bilim, sanat, Dünya’dan çeşitli fotoğraflar ve ses kayıtları gibi, kısaca Dünya’yı bizim dışımızdaki akıllı uygarlıklara anlatan bir veri deposu mevcuttur. Aynı zamanda uzay aracında 55 dilden oluşan bir selamlama ses kaydı da vardır. Tabii ki Türkçe ses kaydı da var Eğer bir gün, bizden başka canlılarla temasa geçebilirsek, onlara ulaştırabileceğimiz bir çeşit mesaj taşıyor Voyager uyduları.

Voyager 1 2008’de Güneş’ten 16,2 milyar km uzaklıkta bulunduğunda Heliosfer sınırını aşmıştı ve yıldızlararası ortama geçiş yapmıştı (Heliosfer için Güneş Sistemi’nin koruyucu kalkanı diyebiliriz). Eğer Voyager 1 yoluna devam edebilirse uydu ile ilgili bilgileri alınmaya devam edilecek.

Voyager Uydusu’nun Çektiği Satürn Görüntüsü

Uydunun şuanki uzaklığı: 20.093.408.800 km (her saniye Voyager bizden 17 km uzaklaşıyor). Bu mesafeden Voyager 1’e bir sinyal gönderirsek, sinyalin iletimi yaklaşık 18,6 saat sürer. Tabi bunun iletim raporu için de bir o kadar daha beklememiz gerekecek ki bu da 37,2 saat eder.

Voyager 1’in şuanki hızı ise 62.136 km/sa. Ortalama bir kurşunun ilk hızından 24 kat daha hızlı giden bir uzay aracı. İşte Voyager 1, bu kadar hızlı bir şekilde ilerliyor yıldızlararasına doğru . Ancak yine de yakınındaki bir yıldıza erişebilmesi için en az 40.000 yıl geçmesi gerekecektir