Pelikan Nebulası

531

Pelikan Nebulası “Biliyorum bu pelikan değil civciv ama biz pelikan kabul edelim” yavaş yavaş şekil değiştiriyor. Teknik adıyla IC 5070 (bir ara teknik isimlerin nasıl konduğundan da bahsedicem) nebulası kendinden daha büyük olan Kuzey Amerika nebulasından karanlık tozlarla dolu yıldızlar arası bulutlarla ayrılıyor. Pelikan, özellikle etkin yıldız oluşumu ve gaz bulutlarının evriminden dolayı bir çok bilim insanının dikkatini çekmektedir.
Bu görsel içerideki etkileşimi daha iyi anlamamızı sağlayan üç özel renk “ki bu renkler sülfür, hidrojen ve oksijen tarafından üretilmiştir” yardımıyla yakalanmış.
Görseldeki şu an sınırları genişlemekte olan turuncu kısım genç ve enerji dolu yıldızlardan yayılan ışığın soğuk gazı yavaşça ısıtması ve iyonlaştırıp sıcak hale getirmesiyle oluşmuş.
Bu arada şu an pelikan nebulası sürekli şekil değiştirmesinden dolayı çok farklı bir yapıya da bürünmüş olabilir yani artık bir pelikan bile değil belki civciv olmuştur ama biz bunu yalnızca milyonlarca yıl sonra görücez, işte bunlar hep uzay-zaman, ışık hızı falan…