Alevler İçindeki Kalp

355

FlamingStar_Vargas_1588

AE Aurigae yıldızı alevler içinde mi? Elbetteki hayır, hatta AE Aurigae’ nin adının Alevli Yıldız olmasına rağmen öyle değil. Etrafındaki Nebulanın adı da Alevli Yıldız Nebulası ve ateş olmamasına rağmen bölgenin rengi de ateş şeklinde görülüyor. Ama tekrar söylüyorum ortada ateş yok anlaşalım bu konuda. Basit şekilde oksijenin hızlı molekül edinmesi olarak açıklayabileceğimiz ateş yalnızca yeteri kadar oksijen varlığında oluşur ve yıldız ⭐️ gibi yüksek enerjili ve az oksijenli çevrelerde önemli değildir. Duman gibi görünen şey de çoğunlukla yıldızlar arası hidrojendir; ancak siyah renkli dumanlar gibi karbon zengini toz tanelerini içermez.

Nebula merkezinin hemen sağında görülebilen parlak AE Aurigae yıldızı o kadar sıcaktır ki etrafındaki gazlardaki elektronları koparır ve daha sonra bu elektronları protonlar tekrar yakaladığında mavi bir ışık yayar.
Yukarıdaki resimdeki Alevli Yıldız Nebulası yaklaşık 1500 ışık yılı uzağımızda yer alıyor ve 5 ışık yılı genişliğindedir ve Arabacı Takımyıldızına doğru küçük bir teleskopla baksanız dahi görebilirsiniz.