ATLAS’ın Hazin Sonu

407

Güneş’e yaklaştıkça çıplak gözle görülebileceği umulan C/2019 Y4, diğer bir adı ATLAS olan kuyruklu yıldızın sönükleşmeye başlamasıyla bu umutlar yerini hüsrana bıraktı. Parçalanan kuyruklu yıldızın daha ne kadar hayatta kalacağı ise koca bir soru işareti.

Amatör astronom Jose de Queiroz’un da kuyruklu yıldızdaki parçalanmayı doğrulamasıyla gözler NASA’ya çevrildi. Beklenen haber çok geçmeden Hubble Uzay Teleskobu’ndan geldi. Atlas’ın farklı günlerde iki görüntüsünü yakalamasıyla bu parçalanma da doğrulanmış oldu. Parçalanan kuyruklu yıldızın yaklaşık 30 parçaya bölündüğünü ve her bir parçasının bir ev boyutunda olduğu tahmin ediliyor. Parçalanmaya başlamadan önce ise cismin tamamının iki futbol sahasının uzunluğunda (yaklaşık 180 metre) olduğu düşünülüyor.

ATLAS’ın 20 Nisan’da Hubble tarafından çekilmiş görüntüsü Görsel:NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA) ve Q. Ye (University of Maryland)
ATLAS’ın 23 Nisan’da Hubble tarafından çekilmiş görüntüsü Görsel:NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA) ve Q. Ye (University of Maryland)

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi astronomi ve gezegen bilimi profesörü ve Hubble kullanılarak yapılan kuyruklu yıldız gözlemlerinin takım başkanı David Jewitt; “Görünüşleri iki gün içinde önemli ölçüde değişiyor, hatta o kadar ki parçaları birleştirmek oldukça zor. Birbirinden ayrı parçaların güneş ışığını yansıtarak tıpkı Noel ağacındaki parlak ışıklar gibi yanıp sönmesinden veya farklı günlerde farklı parçalar görünmesinden dolayı bu parçalanmanın boyutunu tam olarak bilmiyoruz” dedi.

Maryland Üniversitesi’nde kuyruklu yıldızlar üzerine çalışan ikinci takımın lideri Quanzhi Ye; “Bu tür olaylar çok sık gerçekleşmediği için hem gerçekten heyecan verici hem de izlemesi çok havalı. Birçok kuyruklu yıldızın parçalanması görülemeyecek kadar sönüktür. Bu ölçekteki olaylar sadece on yılda bir veya iki kez olur” sözleriyle aslında olayın nadirliğine dikkat çekti. Kuyruklu yıldızların parçalanması göreceli olarak yaygın olsa da, bu tür olaylar hızlı ve öngörülemeyen bir şekilde gerçekleştiği için baskın bir mekanizmanın olup olmadığı henüz bilinmemektedir.

Atlas kuyruklu yıldızı, Asteroid Yeryüzü Çapışma Son Alarm Sistemleri (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert Systems – ATLAS) tarafından 29 Aralık 2019’da keşfedildi. İç Güneş sistemine doğru ilerleyen kuyruklu yıldız, Hubble gözlemlerini yaptığında Dünya’dan yaklaşık 91 milyon km uzakta idi. Bu kuyruklu yıldızdan geriye kalan parçaların Dünya’ya en yakın konumu 23 Mayıs’ta yaklaşık 115 milyon km mesafede olacak ve 31 Mayıs’tan sonra Güneş’in ötesine geçmesi bekleniyor. Tabii ki başarabilirse!

KaynakAstronomy Now
Didem Dilan İzci
Koskoca evrende, küçük soluk mavi bir gezegen üzerinde yaşayan, bir astronom. Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu, doktora öğrencisi. Bildiklerimiz bize hep bilmediklerimizin ve öğrenmemiz gerekenlerin habercisi oluyor. O halde söylesenize neden duralım ki?