Günün Astronomi Görseli 13 Mayıs 2020

Gemini'den Kızılötede Jüpiter - Jupiter in Infrared from Gemini

234

Gemini’den Kızılötede Jüpiter

Gemini'den Kızılötede Jüpiter
Görsel: International Gemini ObservatoryNOIRLabNSFAURAM. H. Wong (UC Berkeley) & Team; Onaylayan: Mahdi Zamani; Metin: Alex R. Howe (NASA/USRAReader’s History of SciFi Podcast)

Kızılötesinde Jüpiter geceyi aydınlatıyor. Hawaii’deki Gemini Kuzey Gözlemevi’nden astronomlar yakın zamanda Jüpiter’in Dünya’dan şimdiye kadar çekilmiş en güzel kızılötesi fotoğraflarından birisini aldılar. Gemini bu kadar temiz bir görüntüyü, “şanslı görüntüleme”* adı verilen bir teknikle, çok sayıda görüntü alarak ve yalnızca şans eseri Dünya atmosferi en sakinken alınanları bir araya getirerek üretmeyi başardı. Jüpiter’in bal kabağı lambası benzeri görüntüsü, gezegenin farklı bulut katmanlarından kaynaklanıyor. Kızılötesi ışık bulutların arasından görünür ışığa göre daha iyi geçip Jüpiter’in atmosferinin daha derin, sıcak katmanlarını görmemize izin verirken en kalın bulutlar karanlık görünüyor. Hubble Uzay Teleskobu ve Juno uzay aracı tarafından alınanlarla birlikte bu görüntüler bize Jüpiter’in hava modelleri hakkında, örneğin dev, gezegen boyutlarındaki fırtınaların nerede oluştuğu gibi pek çok şey anlatabilir.

*: Astronomik gözlemlerde, uzun poz süreli tek bir fotoğraf yerine, kısa poz süreli çok sayıda fotoğrafın alındığı ve içlerinden istenenlerin ayrılıp daha sonra birleştirildiği, HDR benzeri bir görüntüleme tekniği.

Görsel: International Gemini ObservatoryNOIRLabNSFAURAM. H. Wong (UC Berkeley) & Team; Onaylayan: Mahdi Zamani; Metin: Alex R. Howe (NASA/USRAReader’s History of SciFi Podcast)

Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA yetkilisi: Phillip Newman Özel haklara tabidir.
NASA Web Gizlilik Politikası ve Önemli Bildirimler
Bir ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U. hizmetidir.