Gezgin’in Dünya’daki Son Günleri

NASA’nın Mars 2020 Perseverance gezgininin fırlatma açıklığına 14 hafta kala, uzay aracının son hazırlıkları Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde devam ediyor. Geçen hafta; birleştirme, test ve fırlatma operasyon takımları önemli aşamaları tamamladı, iniş (‘gökyüzü vinci’ olarak da bilinen) aşamasını hızlandırdı ve tarihte ilke kez başka bir gezegende güç kontrollü uçuşu deneyen ilk uçak olacak olan Mars Helikopteri’ne yerleştirdi.

Hafta sonu boyunca, 401 kg hidrazin monopropellant, iniş takımının 4 yakıt tankına dolduruldu. İniş aşamasını ve gezgini içeren aeroshell 18 Şubat 2021’de Mars atmosferine girdiğinde, itici gaz 8 Mars iniş motorunu 37 metre çelik ve titanyum boru ile basınçla besleyecek. Motorların görevi: 2200 metre yükseklikteyken 288 km/s hızla giden uzay aracını, yüzeye 20 metre kala 2.7 km/s hızına kadar yavaşlatmak.

Bu iniş oranı ayarlanırken, aşama daha sonra gökyüzü vinç manevrasına geçer: Naylon kordonlar gezgini iniş aşamasının 7.6 metre altına indirmek için aşağı salınır, uzay aracı Jezero Krateri’ne teması ettiğinde bağlantı kabloları kopar ve iniş aşaması biter.

JPL’de Mars 2020’nin birleştirme, test ve fırlatma operasyonlarının müdürü olan David Gruel: “Herhangi bir Mars fırlatmasında, son 100 günlük süreç oldukça önemli aşamalarla doludur.” dedi ve ekledi: “İniş aşamasını hızlandırmak büyük bir adımdı. Biz aracın performansını test etmeye ve değerlendirmeye devam ederken sürecin fırlatma hazırlıklarında da ilerliyoruz, artık Mars yüzeyine Perseverance aracını indirme görevini yerine getirmeye hazır durumdayız.”

6 Nisan 2020 Kennedy Uzay Merkezi’nde çekilen bu topoğrafın merkezinin alt kısmında, NASA’nın Perseverance gezginin beline bağlı olan Mars Helikopteri görülmektedir. Helikopter, Perseverance iniş yaptıktan yaklaşık 2,5 ay sonra Mars yüzeyine konuşlandırılacaktır. Görsel: NASA/JPL-Caltech

Helikopter

İniş aşamasını hızlandırdıktan sonra, Mars Helikopteri’ni kırmızı gezegenin yüzeyine indirecek olan sistem Perseverance aracına entegre edildi. 1,8 kg ağırlığında ve 1,2 metre genişliğinde pervanelere sahip olan helikopter dağıtım sistemi içinde kozalanmış halde bulunuyor. Teknisyenler ve mühendisler 6 Nisan’daki gün boyu süren aşamanın ilk adımlarından birinde gezgin, helikopter ve gezginin belinde bulunan dağıtım sistemleri arasındaki 34 elektriksel bağlantıyı yaptılar.

Takım nihayetinde helikopterin gezginden elektrik yükünü aldığını onayladı. Gezgin Jezero Krateri’ne konuşlandırılmadan önce, Mars Helikopteri enerji için gezgine bağlı durumda olacak. Sonrasında gezgin enerjisini, ikiz ters-dönen pervanelerinin üzerinde bulunan bir güneş paneli ile üretecek.

Helikopter gezginin belinde bir sonraki yıla kadar paketli olarak bekleyecek ve Mayıs ayının başında (Perseverance’in inişinden kabaca 2,5 ay sonra) harekete geçirilecek. Gezgin bir kereliğine 100 metrelik sürüş gerçekleştirdiğinde ve helikopter kapsamlı bir sistem kontrolünden geçtikten sonra, 30 günlük bir uçuş testi başlatılacak.

Perseverance gezgini, 1,025 kg ağırlığında olan robotik bir bilim insanıdır. Geçmişteki mikrobiyal yaşam belirtilerini arayacak, gezegenin iklimini ve jeolojisini karakterize edecek, gelecekte Dünya’ya dönüş için örnekler toplayacak ve Kızıl Gezegen’in insan keşfi için zemin hazırlayacak. 17 Temmuz – 5 Ağustos arasındaki fırlatma dönemindeki hangi gün fırlatılırsa fırlatılsın, Perseverance 18 Şubat 2021 tarihinde Mars’ın Jezero Krateri’ne inişini gerçekleştirecek.