Hoşça Kal 2I/Borisov!

273

Güneş Sistemi’ni Ziyaret Eden İlk Yıldızlararası Kuyruklu Yıldızın Parçalandığı Tespit Edildi

Geçtiğimiz Ağustos’ta Kırım’daki bir amatör astronom tarafından keşfedilen, yıldızlararası bir cisim olan kuyruklu yıldız 2I/Borisov, 8 Aralık 2019’da Güneş’e yaklaştığından bu yana, evrendeki yoluna devam mı edecek, yoksa yıldızımızla karşılaştıktan sonra diğer bazı uzay kayalarının da kaderini paylaşıp parçalanacak mı anlamak üzere bilim insanları tarafından yakından izleniyordu.

Hubble Uzay Teleskobu’ndan (HST) alınan görüntüleri analiz eden David Jewitt’in yönettiği bir astronomlar ekibi, Güneş Sistemimizi ziyaret eden ilk yıldızlararası kuyruklu yıldız 2I/Borisov’un parçalandığını gösteriyor.

Araştırmacıların analizine göre, kuyruklu yıldızın 23 Mart’ta alınan görüntü dizisiyle yedi gün sonra, 30 Mart’ta alınan görüntüleri arasında, cismin parçalara ayrılmaya başladığını gösteren dikkat çekici bir değişiklik var.

Astronomlar “23 Mart’tan görüntüler, 2I/Borisov’un daha önceki tüm HST görüntülerinde gözlendiği gibi tek bir parlak iç çekirdek gösteriyor” diyor.

Tweet: Kuyruklu yıldız 2I/Borisov, geçtiğimiz yıl keşfedilen ve Güneş Sistemi’nin dışından geldiği tespit edilen ilk kuyruklu yıldız, geçen hafta ikiye bölünmeye başladı.

Ekibe göre “buna karşılık, 30 Mart 2020’den görüntüler, 0,1 yay saniye (kuyruklu yıldızın mesafesinde 180 km) aralıklı ve daha büyük toz komasının ekseniyle hizalı, çözümlenmemiş iki bileşenle uyumlu, açıkça yıldız benzeri olmayan bir çekirdeği gösteriyor.

Ağustos 2019’da amatör astronom Gennady Borisov tarafından keşfedilen ve adını ondan alan kuyruklu yıldız, 8 Aralık 2019’da Güneş’in yakınından geçmişti. O zamandan beri astronomlar, kaçınılmaz olmasa da kuyruklu yıldızlar için günberiyi geçtikten hemen sonra parçalanmak yaygın olduğu için davranışını gözlemliyorlardı.

Mart’ın başlarında, Polonya’dan bir başka astronom ekibi kuyruklu yıldızda, cismin bozulmaya başladığına işaret ettiğini düşündükleri dikkat çekici bir parlaklaşma tespit ettiklerini öne sürmüşlerdi.

Öyle görünüyor ki, Güneş Sistemimize giren ikinci yıldızlararası cisim ve ilk kuyruklu yıldız olan 2I/Borisov’un, evrendeki yolculuğuna devam etmesi için pek umut kalmadı.