Koronavirüs pandemisi Dünya’ya yayılmaya devam ederken; insanlar panikliyor, cevaplar ve açıklamalar arıyorlar. Son zamanlarda bir teoriye göre virüsün uzaydan bir meteor üstünde geldiği iddiası gündeme geldi.

Astronomi ve astrobiyoloji alanındaki çalışmaları ile tanınan Chandra Wickramasinghe; virüsün bir kuyruklu yıldız üzerinde yaşadığı fikrini ortaya attı. Kendisine göre; Ekim 2019’da Çin üzerinde kısa bir ateş topu olayı sırasında bu uzay kayasının bir parçası Dünya’ya düşmüş olabilir. Virüs taşıyan kuyruklu yıldızların geçmişte de salgınlara neden olmuş olabileceğini ima eden Wickramasinghe, daha önce de şiddetli akut solunum sendromu olarak bilinen SARS hastalığının da uzaydan geldiğini iddia etmişti. Hatta 1970’lerde Fred Hoyle ile birlikte “Uzaydan Hastalıklar” adlı bir kitap yazdı ve onlarca yıldır SARS veya grip gibi hastalıkların uzaydan geldiğini kanıtlamaya çalışıyor.

Bilim insanları uzun zamandır virüslerin, bakterilerin ve DNA iplikçiklerinin kuyrukluyıldızlar ve göktaşları üzerinde var olduklarını düşünüyorlar. Ancak bir virüsün uzayda bu kadar uzun bir yolculukta maruz kalacağı radyasyondan kurtulabileceğini ve Dünya’ya indikten sonra hala insanları enfekte edebileceğini söylemenin çok büyük bir iddia olacağını belirtiyorlar.

NASA’nın “Astrobiyoloğa Sor” serisine ev sahipliği yapan Space.com’daki konuşmada Astrobiyolog Graham Lau; “Olağanüstü iddiaların olağanüstü kanıt gerektirdiği durumlardan biri. Bunun doğru olması inanılmaz derecede benzersiz ve çığır açan bir bulgu olabilecek olsa da, Wickramasinghe’nin iddialarını destekleyecek kanıtları yok” dedi.

panspermia
By Silver Spoon Sokpop – Own work; For the proto-bacteria I used an adapted version of File:Bacteria-.svg by JrPol and for the DNA I used an adapted version of File:DNA chemical structure.svg by Madprime. Earth from File:Earth Flag.svg by Himasaram, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8047074

Lau; Wickramasinghe’nin iddiasının, uzun süredir var olan fakat kanıtlanmayan, dünyadaki yaşamın dış uzaydan gelen mikroorganizmalar ve biyolojik materyaller yardımıyla ortaya çıktığını söyleyen, panspermia teorisine uzandığını söylüyor. Buna ek olarak; “panspermianın Dünya’da meydana geldiğine dair somut bir kanıt yok, ancak teorik olarak olabilir. Biyolojik materyaller bir uzay kayasında hayatta kalabilir, uzaydaki radyasyondan düzgün bir şekilde korunurlarsa Dünya’ya çarpma sürecinde de hayatta kalmaya devam edebilirler. Ancak şu ana kadar bir meteorda aminoasit gibi moleküllerin varlığını tespit etmiş bir bilim insanı yok” dedi. Bu teorik olasılıklara rağmen, yeni koronavirüsün uzaydan geldiğini gösteren güvenilir bir kanıt bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Sonuç olarak; bilim adamları Wickramasinghe’nin böyle bir hastalığın dünya dışı kökenleri olabileceği yönündeki önerilerini reddetti ve fikirleri büyük ölçüde sahte bilim veya “kötü bilim” olarak kabul edildi.

KaynakSpace.com
Yunus Çetni
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu olarak fizik matematik,astrofizik dallarında almış olduğum eğitimle birlikte; evrenin,uzayın ve doğanın işleyişine olan merakım ve hevesim ışığında sizlerle bilgi paylaşımında bulunmak harika bir duygu. Neden ve sonuç arasındaki sonsuz varyasyonları anlamak adına çıktığımız bu serüvende, bilginin sınırlarını zorlamak, deneyim ve gözlemlerle yolumuz aydınlatmak ve bunu olabildiğince fazla insanla paylaşabilmek birincil gayemiz. Umarım bu yolda çok uzun bir birlikteliği paylaşır ve hep birlikte düzgün, doğru, saygın bir şekilde bilime hizmet edebiliriz.