Nobel Ödüllü Astrofizikçi “İnsanlık Başka Gezegenlere Gitmeyecek” Diyor

964

Nobel ödülü sahibi Michel Mayor’a göre insanlık, gitmek fazla uzun süreceği için Güneş Sistemi dışında bir gezegene asla göç edemeyecek.

Mayor ve meslektaşı Didier Queloz, ötegezegenleri tespit etme tekniklerini düzeltmek üzerine yaptıkları araştırmayla Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüşlerdi.

michael mayorMayor bir konferans sırasında, insanların başka gezegenlere taşınması ihtimali sorulduğunda; “ötegezegenler hakkında konuşuyorsak bazı şeyleri netleştirelim: oraya göç etmeyeceğiz” dedi.

“Bu gezegenler çok, çok fazla uzaktalar. Yaşanabilir bir gezegenin çok uzakta olmadığı, mesela birkaç düzine ışık yılı mesafede, ki bu komşuluğumuzdur, olduğu çok iyimser bir senaryoda bile oraya gitmek için hatırı sayılır bir zamana ihtiyaç var.”

“Bugün sahip olduğumuz yöntemleri kullanarak yüzlerce milyon günden bahsediyoruz. Kendi gezegenimizle ilgilenmeliyiz. Çok güzel ve hala kesinlikle yaşanabilir durumda.”

77 yaşındaki Mayor, eğer bir gün Dünya’da yaşam mümkün olmazsa yaşanabilir bir gezegene gideceğiz, şeklindeki açıklamaları ortadan kaldırma ihtiyacı duyduğunu belirtti ve ekledi: “Bu tamamen delilik!”

Mayor ve Queloz Ekim 1995’te, güney Fransa’daki gözlemevlerinde özel yapım cihazlarını kullanarak, daha önce yalnızca bilimkurgu aleminde var olan bir şeyi, Güneş Sistemi’nin dışındaki bir gezegeni keşfetmişlerdi.

Astronomide bir devrim başlatan keşfi yaptıklarında Mayor Cenevre Üniversitesi’nde bir profesör, Queloz ise onun doktora öğrencisiydi. O zamandan beri galaksimizde 4.000’den fazla ötegezegen keşfedildi.

Mayor “bu filozoflar tarafından tartışılan çok eski bir sorudur: Evren’de başka dünyalar da var mı?” dedi.

“Dünya’yı andırabilecek, en yakın gezegenleri arıyoruz. Meslektaşımla birlikte bu gezegen arayışını başlattık, bunları incelemenin mümkün olduğunu gösterdik.”

Mayor, başka gezegenlerde yaşam olup olmadığının cevabını bulmanın gelecek nesle kaldığını söyledi.

“Bunu bilmiyoruz! Bunu yapmanın tek yolu, yaşamı uzaktan tespit etmemizi sağlayacak teknikler geliştirmek”.