Günün Astronomi Görseli 13 Ağustos 2019

Süpernova Topu Pulsar J0002'yi Fırlatıyor - Supernova Cannon Expels Pulsar J0002

110

Süpernova Topu Pulsar J0002’yi Fırlatıyor

Süpernova Topu Pulsar J0002'yi Fırlatıyor
Görsel: F. Schinzel et al. (NRAONSF), Canadian Galactic Plane Survey (DRAO), NASA (IRAS); Kompozisyon: Jayanne English (U. Manitoba)

Bir nötron yıldızını bir top mermisi gibi ne fırlatabilir? Bir süpernova. Yaklaşık 10.000 yıl önce, nebula kalıntısı CTB 1’i oluşturan süpernova yalnızca dev bir yıldızı yok etmekle kalmadı, aynı zamanda yeni oluşan nötron yıldızı çekirdeğini, yani bir pulsarı da Samanyolu Galaksisi’nin içine doğru fırlattı. Saniyede 8,7 kez dönen pulsar, NASA’nın yörüngedeki Fermi Gama-Işın Gözlemevi tarafından alınan veriler taranırken Einstein@Home’dan indirilebilen bir yazılım kullanılarak keşfedildi. Saniyede 1.000 kilometreden fazla hızla hareket eden pulsar PSR J0002+6216 (kısaca J0002) zaten süpernova kalıntısı CTB 1’den ayrılmış durumda ve galaksimizi bile terk etmeye yetecek kadar hızlı. Burada pulsarın izi, süpernova kalıntısının sol altına doğru uzarken görülüyor. Bu görüntü VLA ve DRAO radyo gözlemevlerinden radyo görüntüleriyle NASA’nın yörüngedeki IRAS kızılötesi gözlemevinin arşivlediği verilerin bir birleşimi. Süpernovaların birer top gibi ve hatta pulsarların da birer top mermisi gibi davranabildikleri iyi biliniyor. Bilinmeyense süpernovaların bunu nasıl yaptıkları.

Görsel: F. Schinzel et al. (NRAONSF), Canadian Galactic Plane Survey (DRAO), NASA (IRAS); Kompozisyon: Jayanne English (U. Manitoba)