2 Kasım 2000’den beri insanlık, Yeryüzü’nde mümkün olmayan teknoloji ve sıra dışı araştırmalara olanak sağlayan bilim, teknoloji ve insani yeniliği bir araya getirerek Dünya’nın yörüngesinde dolanan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunuyor.

Nasa astronotları ve gerek istasyon içi gerekse istasyon dışında kurulmuş bilimsel çalışma alanları, evimiz olan gezegende yaşayan insanların ve gelecek araştırmacıların faydalanabileceği uzay, fizik, biyoloji bilimleri gibi alanlarda ve Dünya hakkındaki bilimsel bilgiyi ilerletmede temel ve disiplinler arası araştırmaları mümkün kılıyor.

Keşif İki uçuş mühendisi Astronaut Susan Helms, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun birleşme noktasında geçici olarak istiflenmiş büyük miktarda su deposunun önünde görülüyor. Görsel: NASA

Derin uzay çalışmaları için bir test bölgesi olan istasyon, uzun süreli bir uzay yolculuğu sırasında yerçekimsiz ortamda astronotların sağlıklı kalmasının, insan ve robotik keşif için teknolojinin, Dünya yörüngesinin ötesinde Ay ve Mars’a kadar taşıyabileceğinizin bir örneğidir.

İstasyon, alçak dünya yörüngesindeki ticari pazarın büyümesini, uzaydaki tek Amerikan Ulusal Laboratuvarı olarak kolaylaştırmakta. Ticari kargo temini ve alçak dünya yörüngesindeki istasyona mürettebatın ulaştırılması bir uzay keşif ekonomisi sağlayacaktır. Uluslararası Uzay İstasyonu, ABD’nin önderliğindeki çok uluslu ortaklıklara olanak sağlayan ve uzayın keşfinde paylaştığı hedefleri ortaklıklarla ilerleten, Dünya’nın ötesinde yapılacak keşifler için küresel işbirliğinin bir taslağıdır.

NASA’nın Ticari Mürettebat Programı, yeni nesil uzay araçları ve fırlatma sistemleri geliştiren ve yöneten, Amerikan Uzay ve Havacılık Endüstrisinden Boeing ve SpaceX ile birlikte çalışıyor, böylece daha fazla araştırma zamanı ve yörüngedeki istasyonda keşif fırsatı sağlanıyor. Astronotların alçak dünya yörüngesine taşınması ve geri getirilmesi görevleri ticari şirketlerce gerçekleştirilmesi ile NASA, Ay ve Mars görevlerinin roketleri ve uzay araçlarına odaklanabilir.

Gökyüzündeki en parlak üçüncü nesne olarak Uluslararası Uzay İstasyonu akşam karanlığında veya şafakta evinizin üstünden uçarken görmek oldukça kolaydır. İnsanlığın uzayda yaşamak için attığı ilk adım olan Uluslararasası Uzay İstasyonu, gelecekte inşa edilecek olan yeni istasyon ve yaşam alanlarının en güzel örneğidir.