Bu Cuma günü 27 Temmuz’da 21. yüzyılın en uzun tam ay tutulması gerçekleşecek. Bu yazımızda bu tutulmayla ilgili çokça merak edilen sorularınızı yanıtlamaya çalıştık.

Tutulma maksimum evresine ulaştığında Dünya’nın doğal uydusu tam 1 saat 43 dakika boyunca koyu kırmızı bir renge bürünüp gözlem yapanlara muhteşem bir görüntü sunacak. Tutulma, başlangıcından sonuna ise neredeyse 4 saat sürecek.

Tam ay tutulmasının yanı sıra o sırada Ay’ın hemen altında bir başka gök cismi daha, Mars gezegeni de gözlem için en iyi konumunda olacak. Kızıl gezegen yörüngesinde karşı konumda bulunduğu için gezegenimize yıl içersindeki en yakın konumunda olacak ve en parlak haliyle gökyüzünde görünecektir. 31 Temmuz günü Mars ile Dünya gezengenleri birbirlerine en son 2003 yılında bu kadar yakın konumda bulunmuşlardı. İki gezegenin bir sonraki yakın buluşmaları 2035 yılında gerçekleşecek.

 

27 Temmuz’daki Kanlı Ay Tutulması Nedir?

Güneş tutulmalarından farklı olarak ay tutulmalarını gözlemlemek için özel bir gözlem aracına ihtiyacınız yok. Tam ay tutulması sırasında isterseniz çıplak gözle, isterseniz dürbünle ya da teleskopla güvenle gözlem yapabilirsiniz.

Ay tutulmaları sırasında Ay tamamen kararmak yerine, koyu kırmızı ya da kırmızımsı kahverengi bir renge bürünür. Bunun sebebi Dünya’nın atmosferinden geçen güneş ışınları bükülerek Ay’ın yüzeyine düşmesidir. Dünya’nın sahip olduğu atmosfer kısa dalgaboyundaki güneş ışıklarını saçılmaya uğratır ve geriye tayfın uzun dalgaboyları olan kırmızı tonları kalır. Bu yüzden bir tam ay tutulması sırasında Ay, tıpkı gün batımındaki kızarmada olduğu gibi kırmızımsı bir renkte görünür. Eğer gezegenimizin bir atmosferi olmasaydı işte o zaman Ay tamamen karanlığa bürünecekti.

Nereden ve Ne Zaman Gözlenebilir?

Ülkemiz için konuşacak olursak 27 Temmuz 2018’de gerçekleşecek olan tam ay tutulması tüm Türkiye’den baştan sona gözlenebilecek. Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın merkezine yakın ülkelerden gözlenebilecek iken Kuzey Amerika’da bu tutulma gözlenmeyecek. Bunun yanı sıra Güney Amerika’nın doğusunda tutulmanın sonları gözlenebilecekken Avustralya’da ise sadece başlangıcı gözlenecek tamamı gözlenemeyecek.

27 Temmuz 2018’de gerçekleşecek olan tam ay tutulmasının Dünya üzerindeki gölge haritası.

Tutulmanın ülkemiz için ne zaman başlayıp, ne zaman maksimuma ulaşacağını ve ne zaman son bulacağını aşağıdaki görselden öğrenebilirsiniz.

Neden 21. Yüzyılın En Uzun Tutulması?

Ay tutulmalarındaki sürenin uzunluğu Ay’ın Dünya’nın gölgesinden geçerkenki konumuna bağlıdır. Dünya’nın Ay üzerine düşen 2 çeşit gölgesi vardır: umbra ve penumbra. Umbra merkezdeki karanlık gölgeyi temsil ederken Penumbra merkezin dışında kalan ve daha az karanlık olan gölgeyi temsil eder. İşte uydumuz Ay, Dünya’nın bu Umbra adlı gölgesinin merkezine ne kadar yakından geçerse tutulma süresi de o kadar uzun sürmektedir. 27 Temmuz günü gerçekleşecek olan tam ay tutulmasında da Ay, Dünya’nın Umbra gölgesinin merkezine çok yakın bir konumdan geçeceği için bu tutulma, bu yüzyıl içinde hesaplanan tüm ay tutulmalardan daha uzun bir süreye sahip olacak.

Ek olarak Ay, yörüngesinde Dünya’ya uzak konumunda bulunacağı için görece biraz daha küçük görünecek ve bu da tutulmanın biraz daha uzun sürmesine etki edecek diyebiliriz.

 

Bir Sonraki Ay Tutulması Ne Zaman?

Bir sonraki ay tutulması 21 Ocak 2019’da gerçekleşecek ve yine ülkemizden gözlenebilecektir. Fakat bu seferki tutulma sabah gün doğumuna karşı olacaktır ve maksimuma ulaştıktan sonra Ay ufkun altına geçeceği için tutulma baştan sona gözlenemeyecektir.

 

Bize Tutulma Fotoğraflarınızı Gönderin!

27 Temmuz günü gerçekleşecek olan tutulma fotoğraflarınızı bize sosyal medya aracılığıyla veya [email protected] mail adresi ile yollayın ve sayfamızda yayınlayalım. Gökyüzünüz açık olsun!