Ana Sayfa Haberler 2017’de Gerçekleşen 10 Önemli Astronomik Olay

2017’de Gerçekleşen 10 Önemli Astronomik Olay

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2017’de pek çok önemli astronomik olaya tanıklık ettik. İşte bu önemli olaylardan en önemli 10 tanesini sizler için sıraladık.

1 İki Nötron Yıldızının Çarpışması

Bilgisayar simülasyonu ile 2 nötron yıldızının çarpışması. Görsel: Carnegie Institution for Science

Astronomlar ilk defa 2 nötron yıldızının çarpışmasını gözlemlediler. Bu önemli astronomik olay Dünya çapındaki birçok büyük gözlemevi ile eşzamanlı olarak gözlendi ve evrendeki elementlerin dağılımıyla ilgili bilgilerimize yenileri eklenmiş oldu.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

2 Cassini’nin Satürn’deki Büyük Finali

Cassini’nin Satürn’ün atmosferine dalış yaptığı an. Görsel: NASA (sanatçı çizimi)

1997 yılında fırlatılan Cassini Uzay Aracı 2004 yılında Satürn’e ulaştı ve onu incelemeye başladı. Görevi süresince Cassini; Satürn ve onun uyduları hakkındaki bilgilerimizi önemli derece genişletti. 13 yıllık görevinin sonunda uzay aracı Satürn’ün atmosferine dalış yaparak dramatik bir final ile 15 Eylül’de görevini sonlandırdı.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

3 Güneş Sistemi’mize Yıldızlarasından Gelen Bir Ziyaretçi: Oumuamua

Asteroit Oumuamua Görsel: ESO (sanatçı çizimi)

Daha önce benzeri hiç görülmemiş olan sıra dışı bir asteroit, Güneş Sistemi’mizi ziyaret etti. Sıra dışı olmasının en büyük sebebi ise bu gökcisminin Kuiper Kuşağı’ndan değil, yıldızlararasından gelmiş olmasıydı.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

4 Enceuladus’taki Yer Altı Okyanusundaki Organik Bileşiklerin Keşfi

Enceladus’un yeraltından çıkan gayzerler. Görsel: Cassini

NASA araştırmacıları 2005 yılında Satürn’ün uydusu Enceladus’un yüzeyinin altında sıvı su bulunduğunu ilk anladıklarında şaşkına dönmüşlerdi. Bu sene ise Cassini ekibi, Enceladus’un okyanus tabanındaki hidrotermal bacalara dair kanıtlar buldu.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

5 TRAPPIST-1 Sisteminin Keşfi

Bu sanatçı görüşü boyutları, kütleleri ve yörünge uzaklıklarına dayanarak her bir TRAPPIST-1 gezegeninin nasıl görünebileceğini gösteriyor. (NASA/JPL-Caltech)

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu tek bir yıldızın etrafındaki yedi adet Dünya boyutunda gezegenden oluşan bilinen ilk sistemi açığa çıkardı. Bu gezegenlerden üç tanesi kesin olarak yaşanabilir bölgede, yıldızın etrafında kayalık bir gezegenin çok büyük ihtimalle sıvı suya sahip olacağı yerde bulunuyorlar.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

6 Asteroit Kuşağı’nda Birbiri Etrafında Dönen Çift Asteroit Keşfi

Asteroit 288P Görsel: NASA (sanatçı çizimi)

NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu’nun yardımıyla Alman bilim insanları önderliğindeki bir grup astronom Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında ilgi çekici karakteristiğe sahip bir nesne gözlemlediler: birbiri etrafında dönen ve kuyruklu yıldız benzeri parlak, uzun kuyruk benzeri yapı gösteren iki asteroit.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

7 Haumea Cüce Gezegeninin Halkası Keşfedildi

Halkalarıyla birlikte Haumea, bu sanatçı tasvirinde mükemmel sektirme taşı gibi görünüyor.
Görsel: IAA-CSIC/UHU

Şimdiye kadar hiçbir cüce gezegende halka bulunmadığını biliyorduk fakat artık cüce gezegen Haumea’nın da bir halkasının olduğunu biliyoruz. Bu yılın başlarında Haumea, Dünya ve uzak bir yıldızın arasından geçerek gezegen bilimcilerin cüce gezegenin şekli ve boyutuyla ilgili daha fazla fikre sahip olmasına imkan sağladı.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

8 Astronomlar Evrendeki En Yuvarlak Cismi Keşfetti

Kepler 11145123 yıldızı ile Güneş’in boyut kıyaslaması. Görsel: NASA (sanatçı çizimi

Yıldızlar ve gezegenler santrifüj kuvvetinden kaynaklanan dönme nedeniyle genelde ortalarında daha yayvandır, bu da bu keşfin bu kadar ilgi çekici olmasının sebebi. Dünya’dan yaklaşık 5,000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız, Evren’de şu ana kadar keşfedilmiş en yuvarlak doğal cisim olarak tanımlandı.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

9 Beş Kütleçekimsel Dalga Keşfedildi

Kütleçekimsel dalgalar. Görsel: NASA (sanatçı çizimi)

Albert Einstein tarafından öngörülen uzay-zamandaki kozmik kumaşın dalgalarının ilk keşfinden bugüne 2 yılı geride bıraktık ve bu alandaki çalışmalar giderek hızlandı. İlki LIGO tarafından yapılan keşfin bir yenisi Virgo adlı gözlemevinden geldi 2017’de toplamda 5 kütleçekimsel dalga gözlemi doğrulandı. LIGO ve Virgo’nun ortak çalışmasıyla yapılan bu gözlemler daha da hassas bir şekilde doğrulanarak, kütleçekimsel dalgaların nereden geldiğini bulmak artık daha da kolay olacak.

10 Dünya Benzeri Ötegezegende Atmosfer Keşfedildi

Sanatçı çizimi ile Dünya benzeri ötegezegen GJ 1132b. Görsel: MPIA

Araştırmacılar ilk defa Dünya’dan daha büyük, uzaktaki bir ötegezegende atmosfer gözlemledi. GJ 1132b olarak adlandırılan ötegezegenin, tıpkı Venüs’teki gibi, çok sıcak ve çok kalın bir atmosfere sahip olduğu doğrulandı. Ötegezegenin çapı 1,4 Dünya çapında ve kütlesi ise 1,6 Dünya kütlesinde. Bu yabancı dünyanın atmosferinde yaşamın izleri bulunuyor olabileceği için araştırmacılar bu ötegezegenin atmosferi hakkında çalışıyorlar. Günümüz teleskoplarıyla Dünya benzeri ötegezegenleri çalışmak önemli ölçüde zordur fakat gelecek nesil teleskoplar ve dedektörler, bu ötegezegenleri incelemek üzere tasarlanmaktadır.

Exit mobile version