Uluslararası Ortakların Uzay İstasyonu’nun Geleceğiyle İlgili Acelesi Yok

258
ISS programında ortak olan ajanslar, istasyonun 2024’ten sonraki geleceğine karar vermekte acele etmediklerini söylüyor.
Görsel: NASA

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ortak uzay ajansları, 25 Eylül’de istasyonun 2024’ten sonraki geleceği hakkında görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirttiler, fakat karar vermekte acele ettiklerine dair bir işaret vermediler.

68. Uluslararası Uzay Kongresi sırasında düzenlenen basın toplantısında, NASA Yönetici Vekili Robert Lightfoot, ikisi üzerindeki kararın da acil olmamasına rağmen istasyonun görev süresinin uzatılması ve ajansın önerdiği Derin Uzay Geçidi için işbirliği hakkında diğer ortaklarla görüştüğünü söyledi.

Lightfoot, ISS’nin bu tarihten sonra işletilmesinin teknik olarak mümkün olduğu sonucunu çıkaran geçmiş çalışmaları referans alarak “2024 sonrasında ne yapacağımızı söylemek için bir araya getirdiğimiz bir kriterler listemiz var” dedi.  “Bu bizim, ajansların yöneticileri seviyesinde veya daha alt seviyede olsun, hakkında sürekli olarak konuştuğumuz bir şeydi” diye ekledi.

Lightfoot ajansların başkanları arasındaki münazaraların konferansta yapılmasının planlandığını ekledi, ancak Avrupa Uzay Ajansı’nın geçtiğimiz Aralık’taki bir bakanlık görüşmesine kadar ISS’nin süresinin 2024’e uzatılmasına dair resmi bir taahhütte bulunmadığına da dikkat çekerek bunun ötesinde bir karar için zaman aralığı vermedi.

Rus devlet uzay kurumu Roscosmos’un başkanı Igor Komarov, 2024 sonrasında alçak Dünya yörüngesinde bir araştırma tesisine ihtiyaç olabileceğini öne sürdü. “Alçak Dünya yörüngesinde bir şeye ihtiyacımız var. Eğer mümkünse bu yörüngede araştırma yapmak daha iyi” şeklinde konuştu.

Yine de gelecekteki araştırmalar, ISS’nin şu anki yönetiminden farklı bir yaklaşımla yapılabilir. Komarov “Gelecekte, belki daha az yatırım gerektiren ve daha verimli olan farklı bir yapı olabilir mi?” dedi ve ekledi: “Gelecek nesil, şu anda var olanın bir kopyası olmamalı.”

Ancak Komarov, teknik olarak olabilirliğinin araştırıldığını kabul etmekle birlikte Rusya’nın 2024’ten sonra bir Rus uzay istasyonu kurmak için, ISS’den modüllerini ayırmayı düşündüğüne dair haberleri reddetti. “Rus bölümünü ISS’den ayırmakla ilgili bir planımız yok” dedi. “ISS’te ortaklarımızla birlikte çalışmamız gerektiğine dair düşüncemizi koruyoruz.”

Japon uzay ajansı JAXA’nın başkanı Naoki Okumura, ISS’nin uzun vadede geleceğine dair düşünmek için şu anda erken olduğunu belirtti. “Çok uzaktaki geleceği düşünmeden önce bugünün gerçekliğine bakmamız gerekiyor” dedi ve ekledi: “2024’te ISS bağlantılı görevlerden olabildiğince fazla sonuç üretmiş olmalıyız.”

Fakat JAXA’nın, Ay ve Dünya arasındaki bir Derin Uzay Geçidi tesisindeki potansiyel bir rol hakkında NASA ile görüşmeler gerçekleştirdiğini de belirtti. “JAXA, Derin Uzay Geçidi’ne katılırsa ne yapabileceği ve bunu nasıl destekleyebileceği üzerine ciddi şekilde düşünüyor” dedi. “Görüşmelerimiz devam ediyor” diye de ekledi.

Lightfoot, proje yönetim veya Kongre tarafından onaylanmadan Derin Uzay Geçidi‘nin şu an için sadece bir konsept olarak kaldığına dikkat çekti . Colorado Springs’teki Uzay Sempozyumu’nda Nisan ayında yapılan görüşmelerden yola çıkarak, “Bunu uluslararası ortaklarımızla paylaştık” dedi.

Konferans gününün ilerleyen saatlerinde yapılan bir panelde, Boeing ve RSC Energia yetkilileri, ISS üzerinde ve Derin Uzay Geçidi konseptinin geliştirilmesi için çalışmaya devam etmeye onay verdiler.

Boeing başkan vekili ve uzay keşifleri genel yöneticisi John Elbon “Uluslararası Uzay İstasyonunun dönüşümüne baktığınızda, uzay mekiğinden öğrenilen bazı derslere bakmamızın ve bunları tekrarlamamamızın gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. “Bu demek oluyor ki” diye devam ederek şunları ekledi: “Uzay istasyonunun gerekliliklerini karşılayacak başka bir alçak Dünya yörüngesi hedefinin varlığından önce, istasyonu emekliye ayırmak için keyfi bir tarih belirlemeyeceğiz.”