Merkür, yeni bir çalışmaya göre kuzey kutbunda, hem kraterlerin içinde hem de aralarındaki gölgede kalan yerlerde daha önce düşünülenden çok daha fazla buz tabakasına sahip. Araştırmacıların söylediğine göre küçük rezervler daha önce tanımlanmamış su buzu miktarına büyük katkı yapmakta.

Merkür buz bulmak için şaşırtıcı bir yer gibi görünebilir. Ancak geceleri eksi 170 santigrat derecede soğuk, gündüzleri ise 450 santigrat dereceye kadar sıcak olmakta. Bu, yüzeyde suyu kaynatmak için gerekenden çok daha fazlası.

Fakat Merkür’ün dönme ekseni çok küçük bir açı yapar, bu nedenle kutuplar doğrudan güneş ışığını fazla almamaktadır. Araştırmacıların bildirdiğine göre bu, bazı kutup kraterlerinin zeminlerinde kalıcı gölge bölgelerinin oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca Merkür’ün ortam ısısını muhafaza edebileceği neredeyse hiç atmosferi yoktur, böylece kraterler içerindeki buz donmuş olarak saklanabilir.

Araştırmacılar bildirilerinde, Merkür’ün su buzu bulundurabileceği fikrinin ilk olarak 1990’ların başlarında, gezegenin kutup bölgelerinde, Yer tabanlı teleskoplar tarafından oldukça yansıtıcı bölgelerin keşfedilmesinden sonra oluştuğundan bahsetmekteler. Hipotez 2011 yılında Merkür’ün yörüngesine giren NASA’nın MESSENGER sondası ile 2012 sonlarında doğrulandı. Başarılı görevinin ardından sonda yörüngeden çıkartıldı ve gezegenin üzerine düşürüldü. Fakat sağladığı bilgiler günümüzde hâlâ araştırılmakta.

merkur krater
Merkür’ün kuzey kutbunun girintili çıkıntılı arazisi, bilim insanlarının beklediğinden çok daha fazla buz barındırıyor.
Görsel: Baş laboratuarı / Brown Üniversitesi

Yeni çalışmada Brown Üniversitesi’nden araştırmacılar, MESSENGER uzay aracının elde ettiği eski verileri yeniden taradılar. Araştırmacılar, sondanın harita yükseltilerini tespit etmede kullanılan fakat aynı zamanda yüzey yansımasını da ölçen lazer altimetre verilerinden faydalandıklarını söylüyorlar.

Üç krater için, doğrudan aşağıya bakış açısıyla değil ama belirli bir açıyla buz olduğu kanıtına ulaşıldı. Çalışmanın baş yazarı ve Brown Üniversitesi gezegen araştırmacısı Ariel Deutsch bu rezervlerin 3400 kilometre kare fazlalığa neden olduğunu tahmin ediyor. Bu, Rhode Island’dan %25 daha büyük bir alana karşılık geliyor.

Araştırmacılar, kraterler arasına dağılmış küçük miktarlardaki rezervlerin çok daha fazla miktarlarda ekleme yaptığını söylüyor. Bilim insanları Ay’ın da benzer şekilde kutuplarına yakın buz rezervleri olduğuna inanıyorlar ve yaptıkları modeller yüzeyin sahip olduğu buzun kabaca iki katı buza sahip olduğunu gösteriyor.

“Tahminimiz Merkür’ün sahip olduğu buzun çoğunluğu büyük kraterlerin içerisinde olduğu yönündeydi ancak biz bu küçük ölçekli rezervlerin varlığını da gösterdik” diyen Deutsch açıklamasına, “Bu küçük rezervler, Merkür’ün toplam buz kütlesine büyük miktarlarda katkı sağlamakta” diye devam ediyor.

Bilim insanları suyun Merkür’e nasıl geldiği konusunda hâlâ emin değiller. Açıklamaya göre şu an için en iyi hipotez, su zengini kuyruklu yıldızlar tarafından getirildiği. Bir başka fikir ise güneş rüzgarları tarafından sağlanan hidrojenin gezegen üzerindeki oksijen ile su oluşturmuş olması. Bunlar araştırmacıların ileride araştırmayı umdukları bazı başlıklar.