Dev Kara Delikler Nasıl Oluşuyor?

832

Dev Kara Delikler

Güneşimizin 50 katına kadar kütleye sahip olan kara delikler, çok büyük yıldızlarda normal süreçlerle meydana gelebiliyorlar. Bu, galaksiler içerisinde yıldızların oluştuğu her yerde olabilir. Daha büyük dev kara delikler elde etmenin bir yolu, yoğun galaksi merkezindeki kara deliği gazla ve normal yıldızlar ile beslemektir. Doğru koşullar altında, bin Güneş kütlesinde bir kara delik, evrenin ömrünün kısa bir kesitinde milyonlarca hatta milyarlarca Güneş kütlesinde dev bir kara deliğe dönüşebilir.

Bir kara deliğin yakınındaki yıldızı yutarken oluşan görüntü. Görsel: NASA

Alternatif olarak, yoğun galaktik çekirdekteki gaz o kadar yoğunlaşabilir ki oluşan süperdev yıldız hızlı bir şekilde bin Güneş kütlesine kadar bir dev kara deliğe dönüşecek şekilde evrimleşebilir. Bu işlem üzerine birikme ile veya benzer kütleli başka kara delikler ile birleşme yoluyla gerçekleşebilir. Günümüzde astronomlar bu süreçlerin hangisinin dev kara delik meydana gelmesinde daha yaygın olduğundan tam emin değiller.

 

Birçok astronom spiral ve eliptik galaksilerin çoğunun dev kara deliklere sahip olduklarına inanıyor. Yerel Grup içerisindeki cüce eliptik galaksi M32’nin bir dev kara deliğe sahip olduğuna dair delillerimiz var. Diğer galaksi tiplerinde de dev kara deliklerin var olup olmadığını anlayabilmemiz için araştırmaların devam etmesi gerekli.

Başka bir büyük soru ile devam et!