Zurbuchen:  “Bazı rivayetlerin aksine, NASA Dünya dışı yaşama dair bir duyuru yapmayacak.”


 

Geçtiğimiz günlerde, bilgisayar korsanlığı grubu Anonymous YouTube’da, uzay ajansının Dünya ötesinde yaşamın keşfini duyurmak üzere olduğunu söyleyen bir video yayınladı. Video internette ve sosyal medyada büyük ilgi gördü, o kadar büyük ki NASA bilim başkanı Thomas Zurbuchen de bu söylentiye değindi.

Zurbuchen, @Dr_ThomasZ adıyla yazdığı Twitter’da “bazı rivayetlerin aksine, NASA Dünya dışı yaşama dair bir duyuru yapmayacak” dedi.

Başka bir twitte de “Evrende yalnız mıyız? Henüz bilmiyoruz ama bu temel soruyu cevaplamaya yardımcı olabilecek görevlerimiz var” diye ekledi.

Anonymous’un videosu gizli belgelerden çok Zurbuchen’in Nisan ayında Temsilciler Meclisi’nin Bilim, Uzay ve Teknoloji komitesinin bir toplantısında verdiği bir beyana odaklanıyor. (12 dakikalık video aynı zamanda, TRAPPIST-1 yıldızının etrafında dönen yedi Dünya boyutlu gezegen ve çok sayıda sözde UFO görülmesi gibi başka bazı başlıklardan da bahsediyor.)

“Yaşam Arayışındaki İlerlemeler” adı verilen 26 Nisan beyanında Zurbuchen, NASA’nın evrende yaşam arayışıyla ilgili yaptığı çalışmaları ortaya koymuştu. Başka şeylerle birlikte ajansın Kepler uzay teleskobu tarafından bulunan binlerce ötegezegenden, Satürn’ün uydusu Enceladus’un güney kutbundan fışkıran gayzerlerdeki hidrojenin yakın zamandaki keşfinden ve Jüpiter’in uydusu Europa’dan çıkan su buharı sütunlarının muhtemel tespitinden de bahsetmişti.

Zurbuchen beyan sırasında “Özellikle uzaylı yaşamı arayan tüm farklı çalışmaları ve görevleri hesaba katarsak, tarihin en büyük ve eşsiz keşiflerinden birini yapmanın eşiğindeyiz” diyordu.

Bu yeni videoda Anonymous bu cümlenin ikinci yarısını alıyor ve bunun üzerinden ilerliyor.

Videonun başında grubun ünlü Guy Fawkes maskesini giyen Anonymous sözcüsü dijital olarak değiştirilmiş bir sesle “NASA: ‘İnsanlık Dünya dışı yaşamı keşfetmek üzere’” şeklinde konuşuyor.

Bu yorum tamamen yanlış değil. Ama “eşiğinde” ile “kanıt bulundu” çok çok farklılar ve önümüzdeki haftalar ya da aylarda NASA’dan Dünya’yı sarsacak bir duyuru bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaklar gibi görünüyor.

26 Nisan toplantısına ve Zurbuchen’in açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.