Rus Roketi Yangına Sebep Oldu

313

Başarılı bir fırlatmanın ardından Rus Progress kargo uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru ilerlerken düşen parçalar Kazakistan steplerinde bir yangına sebep oldu ve yangını söndürmeye çalışan bir kişi hayatını kaybederken bir diğer kişi de yaralandı.

İnsansız Progress uzay aracı 14 Haziran’da Baykonur Kozmodromu’ndan Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatılmıştı.

BBC ve Russian Space Web’e göre yangın fırlatma alanından 600 kilometre uzakta, roketin atılan birinci kademesi Yer’e düştüğünde başladı. Bölge zaten roket kademeleri için planlanan düşüş sahasıydı ama alevlerin üzerine esen kuvvetli rüzgar, yangını söndüren bir çalışanın hayatını kaybetmesine, bir diğerinin de yanıklarla hastaneye kaldırılmasına sebep oldu.

Rus haber ajansı TASS’ın bildirdiğine göre Roscosmos’tan yetkililer “düşüş sahasındaki zorlu hava koşulları nedeniyle ıssız bir bölgede bir yangın başladı” dediler. Yine yetkililere göre bölge halkı için bir tehlike bulunmuyor ve yangın kontrol altına alındı.

TASS’a göre hayatını kaybeden ve yaralanan müdahale ekibi personeli düşüş sahalarından sorumlu JSC NPO Mashinostroyenia’ya bağlıydılar.

İstasyon mürettebatına neredeyse 3 ton gıda, yakıt ve diğer ikmal malzemeleri taşıyan Progress uzay aracı istasyona 16 Haziran’da kenetlendi.