Stephen Hawking Uzaya Gidecek

469

Virgin Galactic’in yeni uzay gemisi, kendisi de bir gün aynı araçla uçmayı planlayan bir bilim insanının onayını aldı.

Ünlü kozmolog ve fizikçi Stephen Hawking, yeni SpaceShipTwo yörünge altı aracının adını Virgin’in üretim tesisinde düzenlenen törende duyurdu. Aracın adı VSS Unity olacak.

Hawking kendisi törene katılmadı ancak fizikçinin dört dakikalık bir ses kaydı yayınlandı.

Hawking mesajında “Yeni bir uzay çağına giriyoruz ve umuyorum ki bu yeni bir birliktelik yaratmaya yardımcı olacak” dedi.

“Uzay keşfi her zaman iyi bir birleştirici oldu, uzayda uluslar arasında işbirliğini Dünya’da olduğundan daha iyi sağlayabiliyoruz gibi görünüyor.”

“Uzaya daha fazla yolcu götürmek onların ve bizim hem dışarıya, hem de geriye yeni bir bakış açısından bakmamızı sağlayacak” diye ekledi. “Dünya üzerindeki yerimize ve sorumluluklarımıza yeni bir anlam vermemize yardım edecek ve benim nihai kaderimizin bulunduğuna inandığım yer olan evrendeki yerimizi ve geleceğimizi anlamamızı sağlayacak.”

Hawking’in mesajı “Unity” ismini duyurmasıyla sona erdi.

Stephen Hawking 50 yıldan uzun süredir Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen nörodejeneratif ALS hastalığıyla mücadele ediyor. Rahatsızlığı yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkum durumda ve bir bilgisayar yardımıyla konuşuyor.

Hawking mesajında her zaman uzaya gitmeyi hayal ettiğini ancak hayatının çoğunda bu hayali gerçekleştirilemez olarak gördüğünü belirtti. Ancak Virgin Galactic’in kurucusu Richard Branson, Hawking’in bu hayalini eski bir radyo röportajında duyduktan sonra kendisini aradı ve SpaceShipTwo’da bir koltuk teklif etti.

Hawking “hemen ‘tamam’ dedim” diyor. “O günden beri fikrimi hiç değiştirmedim. Eğer gidebilirsem, ve Richard beni hala alırsa, bir uzay gemisiyle uçmaktan çok kıvanç duyacağım.”

Branson çok defalar Hawking’e hayranlığını dile getirdi ve belirttiğine göre bilim insanı SpaceShipTwo’ya ücretsiz bir tur için davet edilen tek kişi.

Branson törende “Hawking’in Unity’nin hikayesinde kalıcı bir yeri olmasını sağlamamız gerektiğini düşündük, çünkü onun temsil ettiği şey bizim Virgin Galactic’te olmak istediğimiz şeyle uyuşuyor” dedi. “Bu yüzden uzay gemimiz Unity’nin yanındaki Galaktik Kız üzerinde Stephen’ın gözünün olduğu bir bayrak taşıyor.”

İş adamı Unity’nin Galaktik Kızı’nın yüzünde kendi annesinin eski bir fotoğrafından esinlenildiğini de ekledi.

SpaceShipTwo altı yolcuyu kişi başı 250,000 dolara yörünge altı uzayda kısa yolculuklara çıkarmak üzere tasarlandı. Müşteriler yolculukta uzayın karanlığına karşı Dünya’nın eğikliğini görecek ve birkaç dakika için ağırlıksızlığı deneyimleyecekler.

Branson daha önce 2009 yılında bir uçuş gerçekleştireceklerini söylemişti ancak bir dizi sorun ve kaza sonrası planlar ertelenmişti.

VSS Unity üretilen ikinci SpaceShipTwo. İlki olan VSS Enterprise 31 Ekim 2014’te dördüncü roket test uçuşu sırasında parçalanmış, yardımcı pilot Michael Alsbury hayatını kaybederken pilot Peter Siebold ağır yaralanmıştı.

Unity uçuş denemelerinden önce yerde çeşitli testlere tabi olacak. Yeni uzay gemisinin uzaya yolcu taşımaya ne zaman başlayacağı ise henüz tam belli değil.