Yeni Bir Teoriye Göre Mars Geçmişte Halkaya Sahipti

543

Mars her zaman “Kızıl Gezegen” olarak tanımlanır fakat yeni bir teoriye göre Mars geçmişte başka bir şeyle de tanımlanabiliyordu.

Görsel: Tushar Mittal Celestia 2001–2010 kullanılarak, Celestia Geliştirme Ekibi

Yakın zamanda Indiana, Lafayette’deki Purdue Üniversitesi’nden NASA destekli bilim insanları Nature Geoscience journal üzerinde yayınlanan makalelerinde, eskiden uzay enkazlarının Mars etrafında bir halka oluşturduğunu söylediler.

David Minton ve Andrew Hesselbrock’un oluşturduğu Mars’a çarpan bir asteroid modeline göre olayın sonucunda ya halka oluşmakta ya da uydu. 4.3 milyar yıl önce Mars’ın Kuzey Kutup Bölgesi’nde gerçekleşmiş böyle bir olay sonucunda halka meydana gelmiş olmalı.

Modele göre halkadaki enkaz zamanla Mars’tan uzaklaşıp dağılmış ve ardından tekrar bir araya gelerek bir uydu oluşturmuş olmalı. Uydu oluştuktan sonra, Mars ile uydu arasındaki kütle çekim kuvveti devreye girmiş ve uyduyu, asteroid veya uydu gibi kendi kütle çekimi olan bir nesnenin daha büyük bir gezegen tarafından parçalara ayrıldığı Roche sınırına çekmiş olmalı. Bu döngü geçtiğimiz birkaç milyar yıl içerisinde yedi defa tekrarlanmış olmalı.

Modelin önerisine göre Roche sınırına ulaşarak parçalara ayrılıp yeni bir halka oluşturmadan önce Phobos’un 70 milyon yılı var.

Teori ayrıca Mars’ın ekvatorundaki halka oluştururken parçalanan uydularının parçalarından kalan gizemli kalıntıları da açıklayabiliyor.

Basın açıklamasında Minton, “Mars’ta, gezegenin geçmiş tarihlerinden kalan kilometre kalınlığında uydu kalıntılarına sahip olmasını bekliyorsunuz ve gerçekten de oraya nasıl geldiğini açıklayamadığınız gizemli kalıntı birikimleri var,” dedi. “Ve artık bu materyal üzerinde çalışabiliriz.”

Minton ve Hesselbrock şu anda Mars’taki birikimler üzerine veya Mars çevresindeki önceki halkaların dinamiği üzerine çalışmayı düşünüyorlar.